Utječu na učenje? / Selak Raspudić bi željela zabraniti mobitele, pametne satovi i tablete u školama

Image
Foto: Patrik Macek/PIXELL

Komentirala je i najavljenu novčanu penalizaciju za nastavnike, ako ne budu ocjenjivali kako je uređeno pravilnikom

14.11.2023.
14:18
Patrik Macek/PIXELL
VOYO logo

Korištenje pametnih telefona u školama remeti učenje, pokazalo je UNICEF-ovo istraživanje. Prema istraživanju, učenicima treba 20-ak minuta da se ponovno usredotoče na učenje, a korištenje pametnog telefona negativno utječe i na mentalno zdravlje.

Mostova zastupnica Marija Selak Raspudić, ujedno i predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, najavila je stoga da će u saborsku proceduru uputiti prijedlog izmjena Zakona o obrazovanju, kojima bi se mobiteli izbacili iz školskih ustanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada pogledate što napominje Institut za javno zdravstvo Hrvatske o utjecaju mobitela na razvoj djece, mentalno zdravlje i san učenika te kad pogledate UNICEF-ovo istraživanje o praćenju obrazovanja za 2023., vidimo sustavnu potrebu za rješavanjem ovog problema", kazala je Selak Raspudić na konferenciji za medije.

U 2018. godini u dobnoj skupini do 17 godina bilo je 45.356 osoba kod kojih je zabilježena neka dijagnoza koja se odnosi na mentalne poremećaje i poremećaje ponašanja, dok je 2022. broj takvih slučaja porastao na 51.094. Kada govorimo o broju hospitalizacija u dnevnim bolnicama zbog mentalnih poremećaja i poremećaja ponašanja u dobnim skupinama do 17 godina u 2018 . bilo ih je ukupno 10.573, da bi 2022. taj broj narastao na 13.478, navela je Selak Raspudić te najavila prijedlog izmjena Zakona o obrazovanju osnovnoj i srednjoj školi kojima bi se u školskim ustanovama učenicima zabranilo korištenje mobilnih telefona, pametnih satova i tableta osim u edukacijske svrhe ili ako je njihova uporaba opravdana medicinskim razlozima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirala je i najavljenu novčanu penalizaciju za nastavnike, ako ne budu ocjenjivali kako je uređeno pravilnikom, ustvrdivši da je riječ je "o hiru ministra koji ne zna riješiti probleme u vlastitom sustavu".

"Ministar ovim izmjenama čini opasnu i nemalu stvar, a to je da crta metu na čelima nastavnika. Ovim se šalje poruka da su nastavnici krivi za sve”, kazala je Selak Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Ekskluzivno istraživanje: Jasno ste rekli svoj stav - većina vas je za izbacivanje mobitela iz škole!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo