NACIONALNI INTERESI / Šeks: 'Izgubio sam svaku iluziju o preslagivanju, Karamarko treba otići iz Vlade'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vladimir Šeks ne vjeruje u mogućnost da Karamarko kao mandatar dobije potporu većine u Saboru da sastavi novu Vladu

6.6.2016.
14:57
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Jedan od utemeljitelja HDZ-a, Vladimir Šeks, izjavio je u ponedjeljak kako je izgubio svaku iluziju da bi moglo uspjeti preslagivanje parlamentarne većine, kakvo najavljuje predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, te je ocijenio da bi "u najvećem nacionalnom interesu bilo da Karamarko odstupi iz Vlade".

"Moja podrška više ne ide Tomislavu Karamarku. Jasne poruke su došle iz Europe, naročito iz Londona gdje je vrhovna monetarna vlast EU dala veliku pljusku Vladi i da su hrvatske obveznice bezvrijedne. Rejting prvog potpredsjednika je rapidno počeo padati. 77 zastupnika danas se imenom i prezimenom izjasnila da će glasati za razriješenje Tomislava Karmarka. Na predsjedništvu HDZ-a su bili vrlo jasni glasovi, istina još relativno mali da Karamarko mora odstupiti", rekao je Šeks za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledajući cijelu tu kliničku sliku očito je da se kriza može razriještiti tako da premijer Orešković da ostavku, u što sumnjam da hoće. Drugo, da nema nikakvih mogućnosti da bi se Karamarko nekakvim preslagivanjem da bi dobio mandat za sastav Vlade jer ako ima 77 za opoziv onda neće biti nikakvih 76 koji bi glasovali da on dobije status mandatara. Dakle, HDZ je s predsjednikom stjeran u politički tijesnac i u najvećem nacionalnom interesu i Hrvatske i hrvatske Vlade i HDZ-a bio bi častan izlaz - ostavka prvog potpredsjednika Tomislava Karamarka. Time bi vlada opstala, time bi rizik prijevremenih izbora nestao, bar za dosta vremena i time bi se izbjeglo da Hrvatska izgubi milijarde eura koje treba dobiti iz EU fondova. Time bi se klinička slika Hrvatske znatno popravila", poručuje Šeks.

Nešto ranije, za Hinu je rekao sljedeće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do subote i sjednice Predsjedništva HDZ-a zastupao sam stajalište da Karamarko ne smije odstupiti jer bi to bilo priznanje krivnje, nevjerodostojnosti njegove politike i moralne odgovornosti. No, na sjednici Predsjedništva je nekoliko članova, među kojima i njegov zamjenik, inzistiralo da podnese ostavku. Na to se složila i činjenica da se 77 saborskih zastupnika pod svojim imenom i prezimenom izjasnilo da će glasovati za nepovjerenje Karamarku, utjecajni strani mediji bruje da je Vlada već faktično pala, a sva istraživanja javnog mnijenja govore da je Karamarko daleko najnepopularniji političar u zemlji", objasnio je Šeks Hini zašto je promijenio mišljenje o Karamarku.

Šeks ne vjeruje u mogućnost da Karamarko kao mandatar dobije potporu većine u Saboru da sastavi novu Vladu. Kaže kako bi se nastavak i produljenje krize moglo izbjeći i ako bi premijer Tihomir Orešković podnio ostavku, no s obzirom na signale koji dolaze iz premijerova kruga, Šeks smatra da je to teško očekivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je i kako HDZ još nije formalizirao najavljeni zahtjev da se premijeru u Saboru izglasa nepovjerenje. "Kada bi taj zahtjev danas ili sutra i došao u saborsku proceduru, Vlada može osam dana čekati s očitovanjem na taj zahtjev i tako odgoditi raspravu u Saboru do kraja idućeg tjedna", kaže.

Krene li se ka opozivu Oreškovića, treba izračunati ima li HDZ dovoljno ruku za to, s obzirom da iz SDP-a dolaze naznake da bi njihovi zastupnici mogli ostati suzdržani. Pokuša li premijera opozvati u Saboru i taj pokušaj ne uspije, HDZ isti prijedlog u proceduru ne može uputiti idućih šest mjeseci, upozorava Šeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da se nakon glasovanja o eventualnom prijedlogu Oreškovićeva opoziva Sabor mora izjasniti i o oporbenom prijedlogu da se nepovjerenje izglasa Karamarku.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo