Šefovi najčešće seksualno zlostavljaju pripravnice

Porast mobbinga, pogotovo seksualnog najviše se bilježi u tvrtkama koje su najpogođenije krizom.

5.3.2010.
17:26
VOYO logo

Da su ekonomska kriza i teška socijalna situacija značajno utjecale na porast mobbinga govori i primjer Zadra gdje je u zadnjih godinu dana pravnoj službi zadarskog Saveza samostalnih sindikata (SSSH) prijavljeno više od 400 novih slučajeva zlostavljanja na poslu, što je dvostruko više nego godinu ranije.

Zbog straha od otkaza i osvete poslodavaca pretpostavlja se da je brojka puno veća. Potvrdio je to za Slobodnu Dalmaciju pravni zastupnik SSSH-a u Zadru, Vedran Uranija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Porast mobbinga, pogotovo seksualnog, bilježimo upravo u tvrtkama koje su najpogođenije krizom. Riječ je o građevinskim firmama, trgovini i tekstilnoj industriji gdje je najviše prijeti otkazima i gdje se plaće ne primaju mjesecima. U takvoj situaciji, kada se boje za svoj posao, radnice su idealna meta za maltretiranje i to u pravilu od strane niže rangiranih šefova. Još nismo imali slučaj da je neki menadžer zlostavljao radnicu", kaže Uranija.

Prve na udaru šefova zlostavljača su pripravnice, odnosno žene koje po prvi put stupaju u radni odnos, ali i one koje rade na određeno vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravo zbog takvog statusa, kad znaju da u svakom trenutku mogu ostati bez posla ili da će im se otkazati ugovor, prisiljene su šutjeti i trpjeti. Ako se usprotive, dobit će radnu knjižnicu i otići na burzu. U takvoj situaciji većina njih izabire šutnju, a zlostavljanje prijavljuju tek kad više ne mogu izdržati", objašnjava Uranija .

Dobna granica se stalno smanjuje dodao je Uranija. Na meti su najčešće žene između 25 i 45 godina. U zadnje vrijeme primjetan je novi trend: šefovi koji se iživljavaju na radnicima nižeg obrazovanja, provocirajući ih i dajući im radne zadatke koje ne mogu izvršiti, a sve s ciljem da sami daju otkaz i odu iz tvrtke bez otpremnine, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201003020723006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo