SDP TRAŽI DA UČENICI ŠKOLSKU GODINU I ZAVRŠE NA DALJINU, ŽELE I OTKAZIVANJE DRŽAVNE MATURE: / 'Djeca nisu predizborni eksperiment'

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Tvrde da u ovim uvjetima ispite logistički nije moguće održati na onoj razini na kojoj bi trebali biti, a većina škola nema ni prostorne uvjete za osigurati kapacitet po propisanim mjerama

29.4.2020.
13:45
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
VOYO logo

Vukovarsko-srijemski SDP u srijedu je poručio kako zbog epidemije koronavirusanastavna godina u tijeku mora završiti bez povratka učenike u škole, ističući da djeca "nisu predizborni eksperiment".

"Glavni razlog tomu je što škole nemaju sigurnosne uvjete niti mogu provoditi mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite", kazao je na konferenciji za novinare u Vinkovcima Danijel Pobi, voditelj Koordinacije za obrazovanje SDP-a Slavonije i Baranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da učenici nižih razreda osnovnih škola uopće nemaju poimanje što je to socijalno distanciranje, pa stoga SDP-ov županijski Savjet za obrazovanje u potpunosti podržava saborski prijedlog stranke za dopunu Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama.

Učenici gradivo neće adekvatno usvojiti

Josipa Paulić ustvrdio je kako se zbog epidemije adekvantno provođenje ne samo vrednovanja, nego i prezentacije nastavnih jedinica ne može dovesti na razinu kakva je u učioničkim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samim time gradivo od 16. ožujka do 26. lipnja, do kada traje školska godina, neće biti adekvatno usvojeno od strane učenika, a sama provjera online ispita nije i ne može biti vjerodostojna", naglasio je Paulić, koji je kao i Pobi profesor u vinkovačkoj Tehničkoj školi "Ruđera Boškovića".

Naglasio je kako su učenici u online učionicima previše opterećeni obimnim gradivom, kao i sami nastavnici, posebice oni koji se ne snalaze najbolje na računalima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, ocijenio je, online nastava i iskustvo koje je stečeno zasigurno će pridonijeti unaprjeđenju kvalitete učioničke nastave kada se učenici i nastavnici vrate u svoje škole.

Državna matura mora biti otkazana

"Državna matura u ovim uvjetima mora biti otkazana, kao i ispit državne mature i završni ispiti za strukovna i umjetnička zanimanja", mišljenja je Mate Vukušić, ravnatelj Tehničke škole u Vinkovcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da u ovim uvjetima ispite logistički nije moguće održati na onoj razini na kojoj bi trebali biti, a većina škola nema ni prostorne uvjete za osigurati kapacitet po propisanim mjerama.

Vukušić u prilog tvrdnji da završne ispite pod dosadašnjim pravilima nije moguće obaviti napominje da učenici ni prijašnjih godina nisu mogli u suradnji s svojim mentorima odraditi praktične dijelove završnih ispita na kojima su se dotični ispiti temeljili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju oko koronavirusa iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo