SDP PREDAO ZAHTJEV ZA OPOZIV VLADE: / 'Gdje su pare? Prilikom glasanja jasno će se vidjeti tko je u kaljuži, a tko je van nje'

Image
Foto: N1

Najbrojnija oporbena stranka, SDP, danas je u Saboru predala zahtjev za iskazivanje nepovjerenja Vladi, za koji su zasad skupili 31 potpis.

2.11.2017.
12:37
N1
VOYO logo

"Predali smo dovoljno potpisa za opoziv, ali ono što je najvažnije je da SDP ima odgovornost raščistiti gospodarsku kaljužu u kojoj se našla Plenkovićeva Vlada, lovci u mutnom u slučaju Agrokoru. Ono što sam i više puta rekao i ponovit ću: SDP je pokazao da može u postupku predstečajne nagodbe spasiti radna mjesta.

Mi smo predlagali upravo taj model, model koji štiti radnike. HDZ se na to oglušio i donio zakon koji ide na ruku jednoj kompaniji i zakon koji je aktivirao sam Ivica Todorić. HDZ je omogućio amandmanom da lešinarski fond dobije kontrolu. Mi smo za dogovor svih vjerovnika. SDP snažno stoji na dogovoru vjerovnika, ali smo protiv izvlačenja novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv smo da time upravlja lešinarski fond i da se drži one stari "drži vodu dok ortaci odu" jer ovo je ortačka pljačka. Gdje su pare, to je ključno pitanje", rekao je Davor Bernardić nakon predaje potpisa, piše N1.

Šef SDP-a rekao je da očekuje da će za opoziv Vlade glasati "svi koji nemaju prste u pekmezu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prilikom glasanja o povjerenju jasno će se vidjeti tko je u kaljuži, a tko je van nje", rekao je Bernardić.

Budući da je nova sjednica Sabora zakazana za sljedeću srijedu, a od slanja zahtjeva do rasprave po poslovniku mora proći barem tjedan dana, rasprava o povjerenju Vladi ne može se dogoditi prije sljedećeg četvrtka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a ArsenBauk izvijestio je da je za pokretanje opoziva Vlade prikupljen 31 potpis, 19 iz SDP-a i 12 iz ostalih oporbenih klubova stranaka, uz izuzetak Nezavisni za Hrvatsku. Riječ je, pojasnio je, IDS, GLAS, HSS, Živi zid, Most i Promijenimo Hrvatsku.

Upitan kada očekuje raspravu o povjerenju Vladi, kazao je da su spremni na svaki dan "od 7. do 30. dana kako to Poslovnik predviđa". Bauk je rekao i da na raspolaganju imaju niz poslovničkih mogućnosti, uključujući i onu da istih 31 zastupnika traži smjenu samo predsjednika Vlade. Usto, i u roku manjem od šest mjeseci druga grupa zastupnika koja nije potpisala aktualnu inicijativu također može pokrenuti pitanje povjerenja Vladi, a sve će, dodaje, ovisiti o razvoju političke situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao razlozi za pokretanje povjerenja Vladi RH u prijedlogu se navodi izostanak uvjerljivih odgovora i objašnjenja za evidentnu odgovornost Vlade za postupke koje u njeno ime provodi Ante Ramljak, povijest odnosa Ramljaka i tzv. "lešinarskih fondova", je li HDZ pogodovao fondu Knighthead. Također, među ostalim, traže se odgovori na pitanja kako je strukturirano roll-up financiranje, imaju li svi u postupku isti tretman, je li tko imao povlaštene informacije i s kime ih je dijelio, što je s planom restrukturiranja kako bi se očuvala radna mjesta u Agrokoru i povezanoj industriji te koliki su troškovi konzultantskih usluga za lex Agrokor.

Predsjednik SDP-a Bernardić komentirao je i najavljeni rebalans proračuna i financijsku konstrukciju za iduću godinu, rekavši da SDP prijedlog i stavke još nije vidio No, iz svega je jasno, dodao je, da Hrvatska vozi još na gorivu koji je ostavila njihova, SDP-ova Vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo im ostavili auto, pun benzina, servisiran, a oni su uzeli auto, stisnuli gas do kraja, nestaje goriva, nisu mijenjali ulje, odnosno, nisu napravili nijednu reformu i očekuju da to dugo traje", zaključio je dodavši da "SDP uvijek oporavi zemlju, a onda dođe HDZ i opet nas baci na koljena".

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo