Odbili Plenkovića /

SDP: 'Poziv na sastanak s premijerom smo dobili iz medija, nije nam javljen ni dnevni red ni popis sudionika'

Kažu kako bi se odazvali da je bio zajednički sastanak sa svim strankama

14.7.2020.
10:04
VOYO logo

SDP je odbio poziv na sastanak s Andrejom Plenkovićem jer smatraju da je nepremijerno da se ovakvi sastanci dogovaraju putem "najobičnijeg telefonskog poziva od danas do sutra", a tvrde i da bi trebao biti zajednički sastanak umjesto pojedinačnih.

Image
nisu zadovoljni /

Oporba odbila Plenkovića, oglasili se iz Vlade: 'Novog poziva neće biti, pozivamo na odgovornost!'

Image
nisu zadovoljni /

Oporba odbila Plenkovića, oglasili se iz Vlade: 'Novog poziva neće biti, pozivamo na odgovornost!'

Glavni tajnik stranke Nikša Vukas rekao je na press konferenciji kako su za poziv doznali iz medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo dobili nikakav službeni poziv ni dnevni red ni popis sudionika koji be se trebali odazvati. Dobili smo usmeni poziv iz kabineta premijera Plenkovića i mislimo da poziv na bilateralni sastanak u četiri oka prvenstveno nije transparentan, nije dobar i nismo se odazvali. SDP je oporbena stranka, ni s Vladom ni s HDZ-om nismo u nikakvoj koaliciji i mislimo da sastanak u četiri oka ne bi bio dobra poruka, ali bismo se bili odazvali da je sastanak premijera s cjelokupnom oporbom ili dijelom oporbe nama ideološki privhatljivih stranaka. Dvije činjenice su bitne, Sabor se nije konstituirao, Plenković je još uvijek tehnički premijer. Prvo se treba konstituirati Sabor, nova Vlada", rekao je Vukas.

Na primjedbu da je premijerova intencija bila razgovarati sa svim parlamentarnim strankama o krizi Vukas je uzvratio da je SDP tijekom koronakrize u Saboru pokrenuo puno zakonskih prijedloga i inicijativa za spas gospodarstva i radnih mjesta, ali ih je vladajuća stranka sve odbila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivati na sastanke u četiri oka je neprihvatljivo

"Preuranjeno smo otišli u izbore, a epilog je da imamo trocifreni broj novooboljelih od koronavirusa i pretpostavku dvocifrenog pada gospodarskog rasta, negdje na 11 posto", upozorio je Vukas.

Da je bilo interesa, o tome smo mogli prije razgovarati. Jedini HDZ-ov interes bili su brzi izbori pa sada imamo rast oboljelih, pad gospodarstva i povećanje plaća onima s više od 20.000 kuna, a na radnike se opet ne misli. Zato sada pozivati na nekakve sastanke u četiri oka je neprihvatljivo, poručio je, 

Odbacio je medijske navode da je SDP u financijskoj krizi, rekavši da nakon kampanje i izbora više nemaju potrebe za nekim uslugama, zbog čega su otkazani neki ugovori. Ponašamo se odgovorno i do izbora novog predsjednika i rukovodstva troškove ćemo svesti na minimum, istaknuo je dodavši da će SDP preživjeti jer je imao i gorih vremena.

Najavio je da će se u petak okupiti Predsjedništvo, a u subotu Glavni odbor stranke kako bi odlučili o unutarstranačkim izborima nakon povlačenja Davora Bernardića sa čelne pozicije u stranci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suprotno mišljenjima nekih SDP-ovaca, koji zagovaraju da se stranački izbori održe tek nakon lokalnih u svibnju iduće godine, Vukas je kazao da će se oni najvjerojatnije održati, kako je i najavljeno, krajem rujna jer je to realan rok da se isprofiliraju kandidati i obiđu teren.

Procijenio je da će se za predsjednika stranke natjecati više kandidata, a ako ih ne bude, kaže, "onda ćemo ostati na Peđi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo