SDP NAPAO HDZ: / "Još jednom pokušavaju obmanuti javnost, nisu jasno prihvatili prijedloge Mosta"

Image
Foto: PIXSELL, Goran Stanzl
15.12.2015.
10:21
PIXSELL, Goran Stanzl
VOYO logo

U priopćenju su napisali kako žele "jasno istaknuti da HDZ još jednom pokušava obmanuti hrvatsku javnost".

Image
SASTANAK USRED NOĆI: /

Most raspravljao o HDZ-u i SDP-u

Image
SASTANAK USRED NOĆI: /

Most raspravljao o HDZ-u i SDP-u

"Iako se izjavama čelnika Domoljubne koalicije želi stvoriti dojam kako su pozitivno odgovorili na zahtjeve Mosta iz objavljenih formalnih zaključaka je jasno da su odbili mogućnost tripartitne vlade s Mostom i koalicijom Hrvatska raste. Uostalom, od samih početaka pregovora uporno su ponavljali da je takva koalicija za njih neprirodna, nerealna i neprihvatljiva. Isto tako, nisu jasno i nedvosmisleno prihvatili prijedlog Mosta o nestranačkom mandataru već su tek otvorili "mogućnost razgovora" o toj temi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećaju kako su oni poslali odgovor u kojem stoji kako je "u ovom trenutku prijedlog formiranja tripartitne vlade neodrživ". Podsjećaju i na njihov uvjet prema kojem bi se koalicije trebale "zahvaliti na suradnji članovima, te posebno obnašateljima određenih javnih funkcija koji imaju pravomoćne optužnice za teža krivična djela".

"Pozvali smo Most na definiranje zajedničkih polazišta za bilateralne razgovore"

"Podsjećamo da je HDZ odmah u startu odbacio mogućnost razgovora o tome", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatraju i kako je ovime zaključena faza pregovaračkog procesa te da je "to u potpunosti u skladu s temeljnim načelom Mosta da prijedlog neće biti prihvaćen ukoliko se obje strane s time ne slože".

KONZULTACIJE: Milanovića nema, Grabar-Kitarović će se obratiti javnosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetili su i na odustajanja Roberta Podolnjaka od funkcije predsjednika Sabora zbog činjenice da je HDZ-ova koalicija odbila to podržati.

"Sve prethodno motiviralo nas je da u jučerašnjem obraćanju Mostu i javnosti predložimo nastavak bilateralnih razgovora između koalicije Hrvatska raste i Mosta s ciljem formiranja stabilne saborske većine i nove hrvatske Vlade. Pozvali smo Most na definiranje zajedničkih polazišta za bilateralne razgovore. U tom smislu nismo na početku. Želimo iskoristiti sve do sada razmijenjene ideje i prijedloge u međusobnim razgovorima. Ono što nismo u mogućnosti realizirati s HDZ-om i njegovim partnerima uvjereni smo da možemo s Mostom. U svakoj prethodnoj fazi razgovora pokazali smo punu otvorenost, iskrenost i spremnost na suradnju s jedinim ciljem da u što kraćem vremenu osiguramo za Hrvatsku stabilnu Vladu s čvrstom potporom u Saboru koja će biti u stanju provoditi reforme i nastaviti pozitivne trendove u gospodarstvu", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo