SDP / ipak imao račun u inozemstvu

Ivan Zvonimir Čičak svjedočio je u petak u Državnom odvjetništvu o svojim informacijama vezanim za crne fondove SDP-a. Dostavio im je i dokument koji pokazuje da je SDP 1995.

23.9.2011.
17:50
VOYO logo

"Mirne savjesti jedva čekamo razgovor na tu temu s bilo kim, jer SDP nikada nije imao nikakav račun van Hrvatske. Naši računi su čisti", poruka je najbrojnije oporbene stranke kojom su odgovorili na najavu svjedočenja predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora o SDP-ovim tajnim računima u inozemstvu te njegovim saznanjima o SDP-ovim crnim fondovima.

Ivan Zvonimir Čičak u petak je dao iskaz Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu o postojanju tajnog računa SDP-a. Zatražili su ga da svjedoči nakon što je u HTV-ovoj emisiji Hrvatska uživo 12. rujna kazao kako misli da ni stranka SDP nije čista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O tome sam prije sedam godina objavio članak, da oni imaju tajni račun u banci u Grazu, gdje se uplaćivao novac od onih ljudi koji žele nekakve (njihove) usluge. Prema tome, ovo je moja javna kaznena prijava Državnom odvjetništvu, da provjeri taj moj članak, pa da vidi je li točno to o Grazu...", kazao je Čičak na HTV-u.

Našoj redakciji je uz priopćenje o njegovom iskazu stigao i kupoprodajni ugovor između SDP-a i Savezne Republike Njemačke koju je zastupao Hors Wiesel, tadašnji veleposlanik u Zagrebu. Ugovor se tiče o prodaje jedne trećine dijela nekretnine u Nazorovoj 70 u Zagrebu, u kojoj se danas nalazi rezidencija njemačkog veleposlanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trećina je bila SDP-ova i od ukupnog iznosa koji su Nijemci uplatili, 2.150.000 njemačkih maraka, SDP-u je pripalo 716.666 maraka.

Novac 'sjeo' na račun u Beču

Novac je uplaćen, kako se vidi iz ugovora, na konto Socijaldemokratske partije Hrvatske broj 400-135-084/75 u banci GiroCredit, ali ne u Grazu već u Beču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novac njemačke Vlade isplaćen je neizravno, putem javnog bilježnika Bertrama Cypienka iz Bonna, na račun u Beču, pa postoji opravdana sumnja da je time izbjegnuta obveza plaćanja poreza na promet nekretnina", navodi Ured HHO-a u svom priopćenju.

Napomenimo i da se iz ugovora vidi kako je sva tri vlasnika zgrade zastupala ista odvjetnica, Đurđica Magdić-Baš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Čičak je rekao i da je Laptalo krijumčar'

Na iskaz Čička regirali su i iz SDP-a te su poručili kako je svojevremeno Čičak optužio i kaptana Krista Laptala da je krijumčar narkotika, a da se na kraju ispostavilo da je nevin.

''Ugovor o kupoprodaji nekretnina s izjavom o prijenosu prava vlasništva samo pokazuje kako je SDP i '90-tih imao uredno poslovanje. Kupac nekretnine koje je SDP bio vlasnik u 1/3 je Savezna Republika Njemačka koja je, kao kupac, obveznik plaćanja poreza na promet nekretninama. Posljednjih šesnaest godina tamo stanuju njemački veleposlanici. Gospodin Čičak je vjerodostojan i dobronamjeran kao i u slučaju kapetana Laptala, kojeg je optužio za krijumčarenje narkotika na temelju pouzdanih izvora iz Ravnateljstva policije. Nakon Čičkova 'iskaza', kapetan Laptalo pušten je iz pritvora'', stoji u priopćenju SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, SDP nije u priopćenju za medije objasnio činjenicu da je novac uplaćen na konto SDP-a u Beču, iako su ranije tvrdili da nikad nisu imali račune u inozemstvu. Također, socijaldemokrati su zanemarili i naše pitanje o tome je li SDP koristio taj račun još koji puta te za koje transakcije.

specijal-201011220227004-Više o temi: SDP

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201109220960006 arti-201109130967006

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo