SDP / bi prepolovio PDV na struju, plin i gorivo

Interpelacijom koju će SDP uputiti u Sabor tražit će od Vlade da uvede međustopu na struju, plin i određene naftne derivate.

3.2.2010.
12:33
VOYO logo

Životni standard građana, proizvodnja, ali i proračunski prihodi – sve to trpi zbog preskupih energenata pa je najjača oporbena stranka odlučila zatražiti od Vlade da uvede međustopu, odnosno prepolovi PDV na struju, plin i određene naftne derivate.

Najveća oporbena stranka svoj prijedlog o smanjenju PDV-a na energente neće iznijeti premijerki Jadranki Kosor ni na kakvom sastanku, nego će ga u formi interpelacije o radu Vlade uputiti u saborsku proceduru, vjerojatno na idućoj sjednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavko Linić jedan je od autora interpelacije koja se ovih dana ubrzano izrađuje unutar Kluba zastupnika SDP-a.

"Svugdje u okruženju energenti su znatno jeftiniji nego u Hrvatskoj jer ne postoji tako snažno porezno opterećenje i pritisak države. Skupa energija i preskupi porezi guše gospodarstvo, a o udaru skupe struje, goriva i plina na životni standard da i ne govorimo", objasnio je Linić Novom listu zašto SDP traži drastično rezanje PDV-a na energente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na argument da bi to stvorilo rupu u ionako prenapregnutoj i slabo likvidnoj državnoj blagajni, Linić odgovara da je efekt preskupih energenata na punjenje proračuna još gori. "To je isto kao i s haračem, u Vladi su nas uvjeravali da će od njega dosad skupiti 1,5 milijardi kuna, a skupili su pola od toga, pa i manje", kaže Linić.

Pojašnjava da su energenti preskupi za industriju koja i zbog toga dolazi u probleme, zbog čega se na kraju manje poreza slijeva u proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim smanjenja PDV-a, SDP će u interpelaciji tražiti i hitno stavljanje izvan snage Sanaderove energetske strategije koja se oslanjala na nuklearke te donošenje operativnih planova za izgradnju dviju novih termoelektrana. U SDP-u smatraju i da država treba osigurati poticaje za razvijanje tehnologija za iskorištavanje obnovljivih izvora energije poput sunca i vjetra.

Prethodni članci:

arti-201002020065006 arti-201001120010006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo