problemi zbog koronavirusa / Savjetnik predsjednika za RTL: 'Do rebalansa proračuna će sasvim sigurno doći'

'Hoće li se ponoviti krizna 2008.? Ako na vrijeme krenemo planirati, vjerujem da to možemo izbjeći', kaže Velibor Mačkić

10.3.2020.
19:07
VOYO logo

Gost RTL-a Danas bio je savjetnik Predsjednika za ekonomiju Velibor Mačkić. Komentirao je aktualnu epidemiju koronavirusa i probleme koje donosi gospodarstvu pa tako i Hrvatskoj. Na tvrdnju da se koronavirus već odražava na hrvatsku ekonomiju i na pitanje što možemo očekivati idućih mjeseci, Mačkić odgovara:

"Zasad, razrađena su tri scenarija. U ta tri scenarija prvi je najbolji mogući koji projicira blago usporavanje. Drugi je širi scenarij, i treći koji poziva na aktivnu ulogu vlasti. Ključno je pitanje koliko će šok trajati. Ovo nije nešto što ekonomskom politikom možete kontrolirati", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li predsjednik Zoran Milanović zabrinut, odgovorio je:

"Mogu potvrditi da predsjednik pozorno promatra sve što se događa. Uvijek je u kontaktu s Vladom", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tvrdnju da je već sad jasno kako nećemo vidjeti prihode od turizma kakve inače očekujemo i na pitanje kako ih se može nadomjestiti, savjetnik Predsjednika za ekonomiju je rekao:

"To je sad veliko pitanje. Ta naša struktura ponude kod nas se preko noći može okrenuti. Možemo se prilagoditi. No, gosti dolaze iz zemalja koje su najviše pogođene, mislim na Italiju. Previše smo izloženi tome", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U sve ulazimo s puno više znanja i iskustva"

Mačkić je jednom prilikom rekao i da je turizam "prokletstvo resursa" i da ga nema, da bi se morali drukčije ponašati. Jesmo li negdje pogriješili?

"Izloženi smo učincima koje ne možete kontrolirati. Nismo u 30-ak godina iskoristili sve potencijale koje imamo. No, ovo što se događa mogli bismo iskoristiti kao poticaj", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li doći do rebalansa proračuna i kaskamo li u donošenju gospodarskih mjera, odgovara:

"Do rebalanska sasvim sigurno dolazi. U kontekstu epidemije koronavirusa, to ćemo vidjeti. On što bi bilo razborito jest da se sjedne i da se razrade modeli. Pomoći onima koji možda sada dođu u probleme da, kad ovo sve prođe, mogu normalno nastaviti poslovanje", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeće pitanje bilo je je li epidemija koronavirusa prilika da se okrenemo vlastitoj proizvodnji...

"Diverzifikacija naše ekonomije - svakako. Ovo neće utjecati na sve sektore jednako. No, neki od ovoga mogu profitirati", jasan je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li se ponoviti krizna 2008., Mačkić odgovara:

"Okolnosti su se promijenile. U sve ulazimo s puno više znanja i iskustva. Ako na vrijeme krenemo planirati, vjerujem da to možemo izbjeći", poručio je na kraju Velibor Mačkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo