VIŠE NEMA STRAHA / Savjeti i trikovi kako produžiti trajanje baterije na mobitelu

Image
Foto: PROMO

Koliko vam se puta dogodilo da u važnom trenutku u kojem vam hitno treba vaš mobilni telefon on otkaže poslušnost zbog slabe baterije?

28.9.2018.
12:47
PROMO
VOYO logo

Odlazak od kuće s grčem u želucu zbog slabe baterije vašeg smartphonea, iako ste ga napunili i trenutno je na maksimumu, danas je čest problem za koji imamo nekoliko savjeta.

Image
Foto: PROMO

1. Prvi i najjednostavniji način je da za pozadinsku fotografiju postavite što tamniju pozadinu. Ovo će posebno doći do izražaja ako ekran vašeg mobilnog telefona koristi AMOLED tehnologiju. Naime, ovakvi ekrani osvjetljuju samo piksele koji su u boji, a ukoliko odaberete, primjerice, običnu crnu boju kao pozadinu, uštedjet ćete vašem ekranu puno energije potrebne kako bi osvijetlio milijune piksela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Ugasite pozadinske procese. Vaš mobilni telefon koristi mnoštvo resursa za aplikacije u pozadini koje trenutno ne koristite. Mnoge se aplikacije vrte u pozadini, a koristite ih samo ponekad. Kako biste optimizirali korištenje uređaja, savjetujemo da aplikacije koje stalno koristite ipak zadržite u pozadini, a aplikacije koje rijetko koristite ugasite jer nepotrebno troše ne samo bateriju, nego i zauzimaju radnu memoriju.

3. Smanjite svjetlinu ekrana. Upravo je zaslon najveći potrošač baterije, a što je manje osvijetljen, manje resursa troši te na taj način produljuje vijek trajanja baterije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Ugasite bluetooth i Wi-Fi kada ih ne koristite aktivno. Veliki potrošač resursa su upravo ove dvije funkcije koje ljudi ne gase jer nemaju predodžbu o njihovoj potrebi za resursima. Naime, bluetooth i Wi-Fi funkcije cijelo vrijeme traže druge uređaje s kojima biste se mogli povezati te cijelo vrijeme vrše skeniranje u potrazi za povezivanjem te na taj način cijede bateriju.

5. Upalite štednju baterije. Puno proizvođača ima vlastita softverska rješenja koja omogućuju štednju baterije. Ovdje prednjači Huawei koji je u svoje uređaje implementirao aplikaciju ciljano napravljenu da pametnim savjetima omogući dulji vijek trajanja baterije. Implementirajući umjetnu inteligenciju u svoju P20 seriju, omogućio je korisnicima još pametniju raspodjelu resursa, a sve s ciljem produljenja trajanja baterije tako da vam korištenjem upravo ovih uređaja baterija trebala izdržati i do dva dana. Istražite napredne mogućnosti svog pametnog telefona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PROMO

6. Koristite Go ili Lite verzije aplikacije. Takve verzije koriste mnogo manje resursa vašeg pametnog telefona i manje su zahtjevne pa na taj način štede i bateriju telefona. Istina je da ne pružaju jednako iskustvo kao punokrvne verzije aplikacija, no ukoliko možete živjeti s tim kompromisom, savjetujemo njihovo korištenje.

7. Ugasite vibraciju prilikom poziva i prilikom dodira ekrana. Mali motor unutar uređaja, koji je zadužen za vibraciju, također zahtijeva određenu količinu energije koja se štedi njihovim gašenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. Uključite zrakoplovni mod ili do-not-disturb mod prije no što zaspete. Na taj ćete način uređaj odmoriti dok i vi odmarate. Nema potrebe da mobilni telefon troši bateriju i dok spavate jer ga ne koristite. Dodatno, na ovaj ćete način i sebi osigurati kvalitetniji san jer vas nitko neće buditi dok uživate u zasluženom odmoru.

9. Nemojte pasti pod utjecaj svjetlucavih widgeta. Ponekad je vrlo zgodno imati ih na početnom zaslonu, no budite svjesni da crpe bateriju vašeg mobilnog telefona. Savjet je da ih ne koristite ukoliko vam nisu nužni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10. Isključite automatsku sinkronizaciju. Aplikacije se cijelo vrijeme sinkroniziraju u pozadini te na taj način troše baterijske resurse. Zadržite sinkronizaciju onih aplikacija koje su vam neophodne, a one bez kojih možete isključite ili barem povećajte interval u kojem se sinkronizacija odvija (npr. na jednom dnevno).

11. Kako biste se osigurali od toga da vaš smartphone zakaže u ključnom trenutku, preporučujemo nošenje eksternih baterija. Prilikom njihovog odabira nemojte se voditi isključivo cijenom, nego kupujte od pouzdanih, dobro poznatih proizvođača jer nije rijetkost da jeftini, neprovjereni punjači često mogu izazvati i zapaljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Dugotrajnim baterijama posebno se istaknuo Huawei sa serijama P20 i Mate 20 lite uređajem. Ovi uređaji s lakoćom izdrže i do dva dana korištenja, a uz brzo punjenje (i punjač koji je uključen u standardno pakiranje) bit će napunjeni izuzetno brzo. Uz ovakve smartphone nema više potrebe za strahom da će vam mobilni telefon biti nedostupan u bilo kojem trenutku.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo