čik pogodi kako nam je bilo? / S.A.R.S. živi svoj san: Zagreb je riješen da vječno s njima pleše!

Image
Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL

Koncert u Domu sportova bio je rasprodan u subotu u 14 sati ostavivši ispred dvorane više tisuća fanova. Grupa je svirala skoro dva i pol sata. Svi su znali sve tekstove, a Dom sportova se skoro raspao.

26.10.2014.
14:12
Nina Djurdjevic/PIXSELL
VOYO logo

Početkom 2013. S.A.R.S. je nastupio u zagrebačkom klubu KSET, a krajem iste godine bili su headlineri na 9. Pozitivnom koncertu. 

Četiri mjeseca nakon Pozitivca, od 27. do 30. ožujka, grupa je prodala više od 4500 ulaznica u Tvornici kulture, a nešto više od šest mjeseci kasnije rasprodali su Veliku dvoranu Doma sportova što je u posljednje tri godine uspjelo jedino Dubioza Kolektivu i Pozitivnom koncertu. U 2014. S.A.R.S. će nastupiti na više od 100 koncerata od kojih čak 27 u Hrvatskoj, a samo u Zagrebu prodali su više od 12.000 ulaznica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je jedinstven i nevjerojatan rezultat za sastav iz Beograda kojeg danas podržava maleni broj naših medija, ali oni koji staju iza njih čine to punom snagom.

Koncert u Domu sportova bio je rasprodan u subotu u 14 sati ostavivši ispred dvorane više tisuća fanova. Grupa je svirala skoro dva i pol sata. Svi su znali sve tekstove, a Dom sportova se skoro raspao. Svi koji nisu mogli ući, čut će ga na njihovom prvomlivealbumu koji se snimao upravo u Zagrebu, eto koliko je ljubav između grupe i njihovih hrvatskih obožavatelja uzajamna. Koncert se prenosio i na Stojedinici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL

Preda mnom se valja magla neka gusta, čujem kako tutnje stene pored puta...“, ovim je riječima Žare iz S.A.R.S.-a započeo svoj emotivni dijalog s obožavanom zagrebačkom publikom, a upravo melankolična 'Praštaj' kao prva koju su odsvirali, meni je bila naznaka repertoara po mojoj mjeri, onog s više psihodelije u sebi nego dub poskočica.

Njihov ‘sataraš’ popa, rocka, duba, ska i folka magična je formula koja očito funkcionira i jedan je od bitnijih razloga zašto su jučer u Domu sportova njihove pjesme pjevali i stari i mladi, od 6 do 60 godina, i Hrvati i Bosanci i Srbi, pa čak i ekipa iz Brazila, čiji se transparent jasno isticao nad gomilom na parteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi bitni razlog njihovog začuđujućeg uspjeha na ovim prostorima svakako je ŽarkoKovačević Žare, frontmen benda koji je sposoban iznijeti taj ‘sataraš’ jer svojim prilagodljivim vokalom ‘sjedne’ u bilo koju pjesmu. Oš’ “Rakiju”, eto ga, tamo ‘zavija’ da bi se pred njim posramili i najgrleniji narodni pjevači, oš’ “Lutku”, eto ga, transformcija u pjevača najljepših romantičnih balada ikada je izvršena. Nije niti čudo da se potonja na vjenčanjima sve više traži za prvi ples.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još ću malo nahvaliti Žareta… Čovjek je toliko samopouzdan, a toliko skroman i što je nabitnije realan i na mjestu. Osim iz intervjua, to se moglo primijetiti i na njegovoj rečenici koja se sinoć zaorila dvoranom: “Hvala vam ljudi što ste nam omogućili da se osećamo kao je*ene rock zvezde”. Iako to nije zvučalo nimalo prepotentno s obzirom na trijumf kojeg su postigli u svojoj karijeri ovim koncertom, Žare je nastavio rečenicom: “Ne tripujemo se da smo rock zvezde, ali se danas tako osećamo”. I što čovjek može još nadodati. Nije zaboravio komunicirati s publikom, a nije zaboravio niti svjetla reflektora s vremena na vrijeme fokusirati na svoje kolege, od lijepe i talentirane Sanje, njegove desne ruke na pozornici, preko trubača pa sve do roadie-ja I organizacije.

Image
Foto: Photo by: Vedran Metelko

Foto: VedranMetelko

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijek koncerta išao je sasvim prirodno, od laganijih prema žešćim stvarima, najavljeni akustični set prošao je uz male tehničke poteškoće kada se jedini gost koncerta - FilipDizdar pojavio na pozornici s akustičnom gitarom kako bi pratio Žareta na “Klinki”, pjesmi za koju je kreirao i spot. Dizdar je, inače, zaslužan i za njihov posljednji spot “Danebrojim”. Problem je trajao kratko, a Žare je s uzdama u rukama projahao i kroz njega bez previše poteškoća pokazavši da je uza sve, i majstor improvizacije.

Publika se očekivano najviše napalila na “Lutku” koju su izveli dva puta. Tu su izvedbu popratila svjetla malog milijuna mobitela i upaljača, a osim tog prizora, bilo ih je još par za naježitise, a kad se to dogodi, znaš da si prisustvovao koncertu za pamćenje. “Mir i ljubav”, “Ratujemo ti i ja”, “To rade”, “Dane brojim”, “Klinka”, “Perspektiva” i nikako dočekani "Buđavlebac",  naravno, bili su okidači koji su publiku vodili u ekstazu da to više nije bilo za izdržati… 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispunili su sve obećano u posljednjim intervjuima, osim što sa sobom nisu doveli goste jer su isti, po Žaretovim riječima, bili spriječeni. Tim bolje, jer je ovako dojam bio cjelovit i homogen te ovako sve pohvale za neopisivu atmosferu kojom su sinoć raspametili Hrvate idu ISKLJUČIVO njima i samo njima, bližim i proširenim članovima obitelji S.A.R.S.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo