kandidatkinja za gradonačelnicu / Sandra Švaljek u Direktu: 'Ova se gladska vlast premalo bavila razvojem, a previše beskorisnim projektima'

'Kao što znamo, i u vrtićima i u školama imamo većih problema. Mislim da su kute zadnje na listi prioriteta', smatra Švaljek

27.2.2017.
22:38
VOYO logo

Sandra Švaljek usred je kampanje za lokalne izbore. Krenula je u bitku za Zagreb protiv Milana Bandića, a s kandidatkinjom za gradonačelnicu smo u Direktu razgovarali o aktualnim pitanjima.

Isplati li se otkupiti Inu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nešto se isplati kupiti samo ako imate dobru ideju što nakon toga s time. Ako bi povrat bio nakon 120 godina, onda to ne bi bila dobra investicija. Ali, ako netko ovdje ima ideju kako povrat ubrzati, onda može biti dobra ideja. Međutim, još nismo čuli koja je to dobra ideja".

A poskupljenja, dakle ispada da se građanima ni porezna reforma neće isplatiti, jer će sve pojesti poskupljenja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako tako gledate, onda da. Ipak, ovu poreznu reformu treba gledati malo šire. Kao dodatni poticaj za zapošljavanje, za zapošljavanje onih najobrazovanijih koji imaju najveće plaće. Ako gledamo tako, porezna reforma je imala smisla".

Obzirom da ste vi kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Zagreba, što biste Vi promijenili u ekonomiji glavnog grada?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Između ostalog, ne štima ni zagrebačka ekonomija. Općenito mislim da se ova gladska vlast premalo bavila razvojem, a previše nekim projektima od kojih smo imali vrlo malo gospodarske koristi. Fontane su jedan od takvih projekata. Istodobno, u tih 16 godina zapravo i nismo vidjeli nekakav razvojni zamah i tu vidim priliku za Zagreb".

U Zagrebu se živi nadprosječno dobro, BDP po glavi je veći i od europskog prosjeka, a s druge strane mnoge javne usluge od vrtića do škola su jeftinije nego u ostatku Hrvatske?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek se sve može gledati na dva načina. Da, BDP je u Zagrebu bitno veći nego u ostatku Hrvatske. Međutim, kada usporedimo s drugim europskim glavnim gradovima i prosjekom tih zemalja, onda su razlike još i veće. Glavni grad je taj koji je motor razvoja i zahvaljujući njemu se razvijaju i druga područja".

Uniforme u škole?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije mi jasno otkud ta ideja, osobito što će se novac iz proračuna trošiti na uniforme. Kao što znamo, i u vrtićima i u školama imamo većih problema. Mislim da su kute zadnje na listi prioriteta".

Vi ste danas predstavili svoj tim, ali još se sjećamo da ste ne tako davno bili u timu Milana Bandića, što Vas je okrenulo protiv njega?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vi se dobro sjećate kakva je bila situacija. Bandić je meni iz zatvora ukinuo punomoć i dao punomoć drugoj pomoćnici. Mislim da je to bio dobar razlog za ostavku".

A biste li bili u timu Anke Mrak Taritaš? Navodno je došla neka ponuda da budete dogradonačelnica?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ta ponuda i postoji, mislim da je uvredljiva. Ja se već 11 mjeseci pripremam za funkciju gradonačelnice tako da mislim da o bilo čemu drugome ne treba trošiti riječi".

SDP je de facto već podržao Mrak Taritaš, očekujete li Vi možda da će sad HDZ podržati vas?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem da će me podržati građani. Dobar dio građana je razočaran time što se radilo zadnjih godina i upravo oni će podržati mene".

4D je Vaš moto razvoja grada. Koja je četvrta dimenzija?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inače je četvrta dimenzija nekakav dobar osjećaj, osjećaj dobrog života u gradu. No, tu četiri dimenzije imaju neko drugo značenje. Ovdje se spominje četiri grada: grad dobrih prilika, moderan grad, zeleni grad i cool grad. To je ono što želim Zagrebu".

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo