'SIGURNO UVODIMO EURO' / 'Nema više prostora za daljnji rast cijena': Zamjenica guvernera HNB-a otkriva kada se očekuje vrhunac inflacije

Image
Foto: Tomislav Miletic/Pixsell

'Očekujemo da se tijekom ljeta dosegne vrhunac inflacije, ali da rast cijena prema kraju godine bude manji', tvrdi zamjenica guvernera HNB-a, Sandra Švaljek

23.5.2022.
19:30
Tomislav Miletic/Pixsell
VOYO logo

Zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke, Sandra Švaljek osvrnula se na kretanje cijena na domaćem tržištu. Istaknula je da je Vlada svojim mjerama uspjela ublažiti skok cijena energenata. Otkrila je i kad bismo konačno trebali dočekati vrhunac inflacije.

“Očekujemo da se tijekom ljeta dosegne vrhunac inflacije, ali da rast cijena prema kraju godine bude manji”, rekla je za N1 dodajući da su cijene porasle još prošlog ljeta i da “nema više prostora za daljnji rast cijena”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'BRIFIRAMO GA' /

Milanovićev savjetnik otkrio kad se očekuje vrhunac inflacije: 'Predsjednik je o svemu obaviješten, ali Vlada kasni'

Image
'BRIFIRAMO GA' /

Milanovićev savjetnik otkrio kad se očekuje vrhunac inflacije: 'Predsjednik je o svemu obaviješten, ali Vlada kasni'

Istaknula je da je "prilično sigurno da ćemo mi ispuniti sve kriterije”, za uvođenje eura te da ne vjeruje da išta može spriječiti hrvatski ulazak u eurozonu. Osvrnula se i na najavu uvođenja obveze ugradnje solarnih elektrana u zgrade.

Smanjenje ovisnosti o Rusiji

“Plan Repower Europe je prije svega nužan, on podrazumijeva smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima. Ovaj rat u Ukrajini nas je malo osvijesti koliko smo zanemarili ovisnost o plinu i naftu iz Rusije, ali i koliko smo se sporo prilagođavali na tu klimatsku tranziciju koja nam postaje neminovnost. Umjesto 150 kubnih kilometara iz Rusije ćemo moći uvoziti samo 50 kubnih kilometara. Trećinu. Uvozit ćemo ukapljeni plin iz drugih zemlja, sjeverne Afrike, Amerike… To znači brži prijelaz na alternativne izvore energije, ali i smanjenje potrošnje energije. Da bi se taj plan ostvario, potrebne su i uštede energije. Takav plan je bio odavno potreban. Ako treba s njim početi, sada je pravi trenutak. On će najvjerojatnije značiti i nešto skuplju tranziciju, ali to je kratkoročni efekt koji će se izgubiti”, objasnila je Švaljek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnila je i bi li država treba dati subvenciju i za solare. “Treba reći da te mjere suzbijanja onečišćenja u dugom roku donose koristi. Velike su investicije na početku, ali one donose uštede za one koji primjenjuju takve mjere. Te mjere zahtijevaju i određenu državnu intervenciju na početku implementacije", zaključila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo