'INICIJATIVA JE BILA PRAVOVREMENA' / Viceguvernerka o prešutnim prekoračenjima: 'HNB nije zakasnio. Izvukao je poruku iz slučaja švicarski franak'

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

'Ta pouka je da treba posebno pozorno pratiti financijske proizvode koji imaju masovnu upotrebu i osim toga se u nekom trenutku mnogim potrošačima čine kao dobra opcija', kazala je Švaljek

7.9.2021.
15:22
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Zamjenica guvernera HNB-a, Sandra Švaljek, komentirala je situaciju s prešutnim prekoračenjima građana, istaknuvši da HNB nije zakasnio s reakcijom te da je reagirao u prvom mogućem trenutku.

“Već jedno vrijeme u javnosti se spekulira da je HNB zakasnio. HNB je reagirao u pravom trenutku. Mi smo tek 2020. godine mogli dobiti na uvid financijske izvještaja banaka. Kada smo vidjeli da u tim financijskim izvještajima rastu prihodi od vođenja tekućih i žiro računa tek tada smo uvidjeli da postoji problem. Mi smo dobili i određeni broj prigovora građana koji su upućivali na to da postoji određeni problem s prekoračenjima građana”, rekla je Švaljek za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Inicijativa HNB-a je bila pravovremena'

Nadalje, kazala je kako je HNB kao problem uočio ta dva instituta te dodaje da dopušteno i prešutno prekoračenje nemaju istu namjenu i istu razinu zaštite potrošača.

Image
HOĆE LI BITI DUŽNIČKE KRIZE? /

HNB se ponovno oglasio o ukidanju minusa i objasnio što se zapravo događa: 'Zatražili smo očitovanje...'

Image
HOĆE LI BITI DUŽNIČKE KRIZE? /

HNB se ponovno oglasio o ukidanju minusa i objasnio što se zapravo događa: 'Zatražili smo očitovanje...'

“Banke su zapravo počele primjenjivati institut prešutnog prekoračenja koji nudi nižu razinu zaštite potrošača. Prema našim saznanjima, mi smo svi ipak bili informirani o tome da su naša dojučerašnja dopuštena prekoračenja postala prešutna prekoračenja, dakle tu informaciju smo dobili”, rekla je viceguvernerka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švaljek je istaknula da je HNB reagirao jer su primijetili da "banke koriste jedan institut koji građanima nudi nižu razinu zaštite".

“Prešutno prekoračenje ne zahtijeva da vam banka daje mogućnost da to prekoračenje otplatite u godinu dana. Naša intencija je bila uskladiti to s cijenom sličnog instrumenta, a to su dopuštena prekoračenja. Kod prešutnih prekoračenja bi se trebalo odnositi na neke male iznose koji vam nedostaju za kupovinu”, rekla je te ponovila da je HNB reagirao na vrijeme te da je njihova inicijativa bila pravovremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ako je netko sada dobio obavijest o smanjenju minusa, to nije zbog naše inicijative”, rekla je pojašnjavajući da banke imaju praksu redovito revidirati svoje minuse.

'HNB je izvukao poruku iz slučaja švicarski franak'

Naposljetku je zaključila da je HNB iz slučaja švicarski franak izvukao vrlo snažnu poruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Slijedom toga mi postupamo i dalje. Ta pouka je da treba posebno pozorno pratiti financijske proizvode koji imaju masovnu upotrebu i osim toga se u nekom trenutku mnogim potrošačima čine kao dobra opcija. Mi smo naučili smo lekciju da upravo takve proizvode treba pratiti. Isto sada pratimo upravo ta prešutna prekoračenja jer su ona masovne naravi”, pojasnila je.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo