REAKCIJE HDZ-ovaca /

Sanader o Milanoviću: 'Prvi put od 2000. predsjednik direktno vrši udar na Vladu. Nervozan je još od Janafa. Zašto?'

Ponovio je pitanje kako je predsjednik zaradio dva milijuna kuna od konzultantskih usluga te je postavio pitanje kako je isplatio stan još iz 1999.-e

1.2.2022.
18:55
VOYO logo

Politički tajnik HDZ-a i potpredsjednik Sabora Ante Sanader danas je poslijepodne na konferenciji za novinare reagirao na istupe predsjednika Zorana Milanovića koji je danas izjavio da bi Vlada trebala pasti, ako je istina pola od onoga što tvrdi zviždačica Maja Đerek. 

"Svjedočimo tome da prvi put od 2000.-e, kad je uvedena parlamentarna demokracija Hrvatske, predsjednik države direktno vrši udar na Vladu i poziva na smjenjivanje. To je nezapamćeno u povijesti. Vidjeli ste i poziv predsjednika policiji da riješi stvar s Frkom Petešićem, to je direktan udar na institucije, pozivanje i miješanje u rad institucija. Ovakav predsjednik Milanović postao je takav nakon afere Janaf. Svima je jasno da prije toga nije sličio na današnjeg Milanovića", izjavio je Sanader. 
Upitao je, da li se nešto dogodilo u toj aferi što se veže uz Milanovića? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Isto tako su interesantne konzultantske usluge od dva milijuna kuna. To sam pitao i u vrijeme kampanje pa pitam i danas – od koga se dobilo dva milijuna kuna, za koga se radilo da se ostvare ta dva milijuna, je li to bila korupcija, je li to nešto s onim tajnim putem u Albaniju, je li to bio okidač i za nešto sada s Ukrajinom, jesu li tada sklopljeni nekakvi ugovori, nekakva partnerstva, jesu li ti konzultantski poslovi već bili uvod u ovo što vidimo danas?", nizao je pitanja Sanader.

Zatražio je odgovore i ispred hrvatske javnosti i dalje pitao je li to "razlog za današnju nervozu" i za to što se Milanović "svađa sa svima"?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najsvježiji primjer je danas s britanskim ministrom obrane koji je u Hrvatskoj. Čuli ste koje su to riječi, da se nema tu što sastajati... Koje je to omalovažavanje britanskog ministra obrane. Kao što je jučer bilo pljucanje Austrije i prozivanje za fašizam. Isto tako pljucanje po Mađarskoj Bosni i Hercegovini sa sapunom i dezodoransom do  svađanje Hrvatske sa svima", rekao je Sanader. 

Ponovio je kako je Milanović "nervozan" od izbijanja afere "Janaf". "Do tad je bilo normalno ponašanje predsjednika, čak je i surađivao. Rekao je da zajedno treba raditi za bolje hrvatsko sutra. Otada se sve promijenilo, nastala je nervoza, omalovažavanje, pljucanje po svemu i svakomu, kako na domaćoj tako i na međunarodnoj zajednici", rekao je Sanader te zaključio: "Koja je to tajna?"


A onda se osvrnuo i na Milanovićevu imovinu. 
"Pitanje stanova... Od koga se kupio stan, kako se u četiri rate isplatio, od kolovoza do prosinca 1999. godine? Dobivanje kredita za one koji su vili predviđeni za ljude od 35, a on ga dobio za 42 godine? Niz pitanja koje bi sigurno bilo vrlo interesantno postaviti i mi ćemo inzistirati da se jasno razotkriju i da se vidi što je iza toga svega", najavio je Sanader.

Na pitanje, bi li Sanader zviždačicu Đerek nazvao zviždačicom ili zviždaljkom, Sanader je odgovorio "nikako". 
"Žena ima svoje ime i prezime i možemo je samo zvati njenim imenom i prezimenom, to je gospođa Đerek koja je iznijela "te" svoje stvari, a u čijim je rukama,alat, vi ćete novinari to istražiti... ako hoćete znati", rekao je.

Image
Opalio po EU, SAD, Zapadu... /

Milanović usporedio politiku 'sarajevske čaršije' s 'Miloševićem krajem 80-ih', optužio EU i rekao: 'Tu je Dodik u pravu'

Image
Opalio po EU, SAD, Zapadu... /

Milanović usporedio politiku 'sarajevske čaršije' s 'Miloševićem krajem 80-ih', optužio EU i rekao: 'Tu je Dodik u pravu'

Na pitanje izbjegava li premijer Andrej Plenković javnost otkako ga je posljednjih dana prozvao predsjednik Milanović, Sanader je odgovorio da premijer ima redovite konferencije i da se redovito obraća javnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto se medijima zbog Milanovićeve izjave o rušenju Vlade obratio Sanader, a ne sam premijer, rekao je: "Zato što sam ja politički tajnik HDZ-a, a ovo je Vlada HDZ-a i koalicije."

Komentirao je i navode Đerek da se predsjednik Sabora Gordan Jandroković raspitivao za rješavanje problema najma prostora za svog prijatelja Krunoslava Katičića. "Vrlo je upitna definicija što znači prijatelj. Ali, bez obzira na to je li on tražio nešto protuzakonito, ja i svi mi saborski zastupnici dnevno imamo upite građana i nekih novinara koji pitaju zašto nešto ne funkcionira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I što nama preostaje nego pozvati i reći 'dajte provjerite to'. Ako imate bilo kakvu informaciju da je predsjednik Jandroković ili bilo tko drugi tražio nešto nezakonito, iznesite to", ustvrdio je. 

Na upit novinara kako to da on novinara traži da ispita poslove Milanovića rekao je da je primio 20 poruka tijekom dana da postavi pitanje kako je Milanović zaradio dva milijuna kuna. "E sad, je li to utjecaj na vas? Ja na vas ne mogu utjecati, to je pitanje građana", odgovorio je, a na daljnje pitanje nije li to posao koji bi trebale raditi institucije, zaključio je: "Gledajte, ja vjerujem da institucije to rade, ali i istraživački novinari pomažu institucijama i dosta ste afere otkrili. Ali interesantno, neke afere ili zanimljivosti nisu interesantne."

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo