Sanader na slobodi, u Saboru, prije izbora?!

Uspije li uvjeriti Županijski sud u Zagrebu da više ne postoji opasnost od njegova bijega, Ivo Sanader mogao bi biti na slobodi prije parlamentarnih izbora, a možda stigne čak i do Sabora!

4.7.2011.
14:38
VOYO logo

Ivo Sanader mogao bi biti pušten uoči izbora na slobodu! Naime, osim opasnosti od bijega, druga osnova za zadržavanje u pritvoru – opasnost od utjecaja na svjedoke – mogla bi ga zadržati u pritvoru samo nekoliko mjeseci, piše Jutarnji list.

Razlog je praksa Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, koji, posebno za slučajeve gospodarskog kriminala, preporučuje da pritvor traje što kraće. Hrvatska je već kažnjena zbog predugog zadržavanja Roberta Peše, osumnjičenika za kriminal u Hrvatskom fondu za privatizaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši premijer će, podsjetimo, biti izručen Hrvatskoj tijekom srpnja, a mora svjedočiti zbog slučaja Fimi Medije, Hypo banke i u slučaju mita za INA-u. Pritvor bi mu se tada mogao produljiti eventualno zbog pojave novih slučajeva, odnosno istraga, jer bi se ove mogle okončati prije izbora.

No, pitanje je hoće li mu povjerovati da ne želi bježati s obzirom na informaciju da je na dan bijega iz Hrvatske imao rezerviranu kartu za Sjedinjene Američke Države. S druge strane, zatražio je ubrzano izručenje, o kojemu bi već ovaj tjedan trebala odlučiti austrijska ministrica pravosuđa. Zar bi tražio izručenje ako misli bježati? Na kraju krajeva, kamo i kako da bježi, pitanja su koja će najvjerojatnije postavljati njegova obrana sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri datuma izbora u igri

Hoće li biti na slobodi prije izbora ovisi, dakako, i o datumu izbora. HDZ na predsjedništvu stranke ovoga tjedna raspravlja o tri varijante. Najizglednija je 27. studenoga, spominje se i 20. studenoga, a najmanje je izgledan listopad ove godine.

Naime, pojedini HDZ-ovci navodno zagovaraju varijantu da se izbori održe pri kraju turističke sezone, kad gospodarstvo bude u porastu, a nezaposlenost u padu. Listopad prethodi i svim vrstama pojeftinjenja režija, dodaje list. No, ne uklapa se u Kosoričinu želju da sama stavi potpis na pretpristupni ugovor Hrvatske i EU, što je predviđeno za prosinac, kao ni u nastojanje HDZ-a da ipak, suprotno preporukama, održe prvo referendum o pristupanju u EU, a onda da se ide na izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201101220224006 arti-201104270360006 arti-201106200520006 arti-201107010313006 arti-201106290195006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo