Samohrani roditelji moraju plaćati skuplji vrtić

Osječke gradske vlasti donijele su nevjerojatnu odluku prema kojoj će samohrani roditelji od 1.

22.4.2010.
10:54
VOYO logo

Samohrani roditelj za cjelodnevni boravak svoga djeteta od 1. svibnja plaćat će 512 kuna ili 70 posto više, a oni koji za svoju djecu budu koristili poludnevni boravak bez ručka plaćat će 320 umjesto 180 kuna, što je 78 posto više.

Poskupljenje se ne odnosi na one obitelji koje po članu imaju ispod 1000 kuna mjesečnih primanja, piše Jutarnji list. Ono što je još dodatno skandalozno je da se ni socijalni cenzus ne primjenjuje na samohrane roditelje jer, primjerice, četveročlanoj obitelji s oba roditelja koja ima ukupna primanja do 3996 kuna (999 kuna po članu) cijena vrtića ostaje ista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, samohrani roditelj jednog djeteta koji zarađuje primjerice 1998 kuna, što je gornja granica socijalnog cenzusa, plaćat će također skuplji vrtić.

"Htjeli smo zaštititi obitelji s malim primanjima, a što se tiče samohranih roditelja, kao i drugih skupina poput invalida, oni imaju popuste i cijela ta priča se može promatrati na više načina. Također, vrlo je upitno tko sve ulazi u socijalne kategorije", kaže pročelnik Dražen Alerić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majka djevojčice: Šokirana sam

"Ne mogu vjerovati da su donijeli takvu odluku. To je neprihvatljivo i neodrživo i da nije strašno, bilo bi smiješno. Šokirana sam i čini mi se kao da je riječ o crnom humoru. Zarađujem mjesečno 2200 kuna i tih 212 kuna više koje ću morati plaćati za vrtić je nenadoknadivo. Da ne govorim da imamo i cijeli niz dodatnih troškova, koje svaki roditelj želi priuštiti djetetu poput odlazaka u kazalište, na klizalište... odjeću i obuću da ne spominjem. Pitam ljude na vlasti kako bi oni od 2200 kuna izdvojili 512 kuna za vrtić", rekla je razočarana samohrana majka šestogodišnje djevojčice, piše Jutarnji list.

Prethodni članak:

arti-201003090138006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo