Samo uređujem grad, oprostite mi na drskosti

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je kazao kako će učiniti sve za opstanak Košarkaškog kluba "Cibona", ali da prije toga želi raščistiti račune vezane uz gradsku imovinu.

25.10.2010.
18:08
VOYO logo

"Cibona je zagrebački i hrvatski brand i učinit ću sve da opstane, ali postoji crta ispod koje neću ići- čisti računi", kazao je Bandić dodajući da najprije želi vratiti imovinu gradu, koju je Cibona preotuzakonito uknjižila, a potom donijeti odluku što dalje. "Uprava je bilo i bit će ih, ali Cibona će ostati", naglasio je.

Na konferenciji za novinare u gradskoj upravi Bandić je naveo kako je od 1987. do danas u Ciboni potrošen novac od iznajmljivanja poslovnih prostora, nekretnina i druge imovine te da je stvoren gubitak od 80 milijuna kuna zbog čega, dodao je, netko mora odgovarati. "To im nije bilo dovoljno pa je stvorena i hipoteka kod Zagrebačke banke od 23,5 milijuna kuna nad poslovnim prostorima koji su protuzakonito uknjiženi 1995. i 1996., u vrijeme zagrebačke krize", rekao je gradonačelnik te izvijestio kako su na razgovoru u Zagrebačkoj banci željeli preuzeti taj dug uz uvjet da Cibona prepusti prostore Gradu koji nad njima ima zabilježbu, no za čelnike Cibone to nije bilo prihvatljivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema zatvaranja Jakuševca ni Hrelića

Bandić reda želi uvesti i na sajmišta Jakuševac i Hrelić. "Nećemo ukiniti ni Hrelić ni Jakuševac, ali moramo napraviti reda. Tko će biti ključar i dizati rampu nije važno", poručio je navodeći kako sadašnji zakupac još od 2005. bespravno koristi dio gradskog zemljišta za sajam automobila na plaćajući Gradu "ni lipe", pa su s njime u sudskom sporu.

Na najave da će odlagalište otpada Jakuševac, umjesto ove godine, biti zatvoreno tek 2018. izvijestio je kako će se otpad odlagati na sedmu i osmu plohu pa neće biti potrebna dodatnih ulaganja, ali i naglasio da ostaje otvoreno pitanje spalionice otpada te reciklaže za što je u tijeku izrada programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrćući se na rebalans proračuna, Bandić je kazao kako se time isplaćuju subvencije ZET-u jer su u toj podružnici sada stvoreni novi uvjeti poslovanja, a na negodovanje udruga nezavisne kulture kojima se smanjuju planirani iznosi rekao je da svi moraju ponijeti teret krize. "Ne možemo izdvajati manje novca za vrtiće i škole, za gradnju cesta i vodosprema, a da se ne dotaknemo i kulture", kazao je.

10 milijuna kuna za fonatnu. Je li to problem?

Na pitanje zašto onda Grad u krizi izdvaja 10 milijuna kuna za fontane na Trnju u Ulici hrvatske bratske zajednice, Bandić je odgovorio da se "nakon 10,5 godina, kao gradonačelnik drznuo urediti ulaz u grad". "Je li to problem?", pitao je i odgovorio kako će uvijek biti onih koji se bune protiv novih uređenja, kao što je to bio i slučaj s Bundekom i Cvjetnim prolazom. "Sada svi šetaju i piju kavicu na Bundeku, a uskoro od onih koji su se bunili na Cvjetnom neću imati mjesta ni ondje popiti kavu", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nada se da će aktualni problem sa zagrebačkim taksistima biti riješen na sutrašnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine i to kao "plod kompromisa" budući da se danas o tome dogovara i u Skupštini i u gradskoj upravi koja, navodi, predlaže višu kvalitetu usluge i niže cijene uvođenjem jednog taksista na 650 građana.

Povlaštene parkirne kartice dijelit će se 'na kapaljku'

Rješavanje problema proširivanja parkirnih zona bit će, međutim, odgođeno za jednu od slijedećih skupštinskih sjednica. "Riječ je uglavnom o prvoj zoni koju ni u jednoj ulici nismo uveli bez privole vijeća gradskih četvrti ili mjesnih odbora", kazao je i dodao da svi koji žele mogu to ukinuti. "Ne uvodimo harač nego omogućujemo stanarima da parkiraju u svojoj ulici", dodao je. Naglasio je i kako "povlaštene parkirne kartice više neće biti 'džaba' ni za koga", ni za jednu državnu ili gradsku instituciju, ni za stranke ni za medije i da će se dijeliti "na kapaljku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić je komentirao i korekcije plaća voditelja podružnica Zagrebačkog holdinga. "Ne mogu oni imati menadžerske plaće kad nisu menadžeri, već su izabrani u stranačkim kabinetima i po političkoj križaljci", kazao je.

Prethodni članci:

arti-200912280736006 arti-201003170109006 arti-201005170127006 arti-201007050059006 arti-201004070600006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo