NE OSTAVLJAJTE DIJETE U AUTU / Samo 15 minuta može biti kobno. Neodgovornim roditeljima prijeti zatvor od 1 do 15 godina

Image
Foto: Profimedia

Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje kaznenog djela Povreda djetetovih prava

10.7.2024.
14:43
Profimedia
VOYO logo

Hrvatska je u crvenom, a toplinski val na vrhuncu. Upozorenja o vrućinama na sve strane. Policija, kao i svake godine upozorava roditelje da se dolaskom visokih temperatura povećava opasnost od mogućnosti dehidracije i stradavanja djece ostavljene u vozilima. Tako je zagrebačka policija s obzirom da su se takva stradavanja događala i ranije, podsjetila roditelje i sve one koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama, te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice.

U tu svrhu Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, izradilo je informativni letak u kojem su posebno istaknute posljedice ostavljanja djece u vozilima, upozoreno je i na zakonski okvir kao i na preporuke stručnih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEODGOVORNOST U DALMACIJI /

Roditelji ostavili djecu zaključanu u užarenim automobilima. Vatrogasci ih spašavali

Image
NEODGOVORNOST U DALMACIJI /

Roditelji ostavili djecu zaključanu u užarenim automobilima. Vatrogasci ih spašavali

Kobnih 15 minuta

"Radi slabije mogućnosti prilagodbe dječjeg organizma na visoke temperature nego kod odrasle osoba,  tijelo djeteta zagrijava se znatno brže (tri do pet puta) od tijela odrasle osobe. Visoka vanjska temperatura za vrlo kratko vrijeme kod djece dovodi do povišenja njihove tjelesne temperature i do toplinskog udara. Ako se ne reagira na vrijeme, dolazi do zatajivanja organa. Samo 15 minuta boravka u pregrijanom autu može dovesti do kobnih posljedica odnosno do oštećenja mozga i bubrega", poručili su iz policije.

Kazna zatvora od 1 do 15 godina

Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje kaznenog djela Povreda djetetovih prava. Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Danas.hr policija je odgovorila na naš upit o kaznenoj odgovornosti roditelja ili drugih skrbnika. "Možemo potvrditi da se u svakom pojedinom slučaju kroz kriminalističko istraživanje utvrđuju sve okolnosti događaja posebice radi li se o izoliranom događaj u kojem najčešće zahvaljujući brzoj reakciji roditelja, građana i/ili stručnih službi nije došlo do ugroze djeteta, tako i općenito činjenice kojima se utvrđuje možebitno zapuštajuća i zanemarujuća roditeljska skrb, a iz čega može proizlaziti kaznena odgovornost roditelja/skrbnika u vidu kaznenog djela Povreda djetetovih prava iz članka 177. Kaznenog zakona ili druga kaznena djela ovisno o utvrđenim uzročno-posljedičnim okolnosti kojima je narušena i/ili ugrožena dobrobit djeteta. Možemo napomenuti da se o svim slučajevima obavještava nadležni Područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad, a po potrebi i nadležno pravosudno tijelo", objasnili su.

A kako navodi policija stres, užurbanost života i velik broj svakodnevnih obveza u današnje doba najčešći su uzroci zaboravljanja roditelja. Borba s pamćenjem se nerijetko manifestira na način da aktivnosti obavljamo automatski, ne posvećujemo im dovoljno svjesne pažnje, a kasnije se ne možemo sjetiti jesmo li nešto obavili ili nismo (isključili peglu ili štednjak).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebnu pažnju potrebno je usmjeriti na djecu, s obzirom na to što se tijekom ljetnih mjeseci događa sve veći broj nesretnih slučajeva, kada roditelji uslijed velikih temperatura i preopterećenosti obvezama ostave djecu samu u vozilu.

Kako osvijestiti automatske radnje

  • uvježbavanjem „prisutnosti“ izbjeći ćemo ulazak u mentalni proces automatizma - prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme svjesno obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo, npr. dodir ruku s volanom, zvukove koje čujemo iz okoline i sl.,
  • preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljenu rutinu radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeni i sl.),
  • preporučuje se ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu (torbu, mobitel, laptop), kako ne biste automatski izašli iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo,
  • u svakodnevnom životu roditeljima se preporuča usvajanje metoda suočavanja sa stresom i uvježbavanje metoda prisutnosti u sadašnjem trenutku.

Kako djetetu objasniti opasnosti i kako treba reagirati

  • da smije i treba reagirati ako ga roditelj ostavi u vozilu,
  • predočiti i načine mogućeg reagiranja (ukoliko je to moguće i ovisno o dobi): način izlaska iz vozila, otvaranje prozora ili bilo koji način signaliziranja da je ostalo samo u vozilu.

Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjereno visokim temperaturama niti 'samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore'. Iznimno je važno ovo usvojiti kao pravilo u zaštiti zdravlja i života naše djece, kažu na kraju iz policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo