Crvi, mravi, cvrčci i skakavci. Iako bi vas prva asocijacija na ovo društvo vjerojatno odvela negdje u prirodu, naša sljedeća priča odvest će vas na Agronomski fakultet u Zagrebu.
Smeđa riža, jadranske kozice, uz dodatak praha od cvrčaka i na kraju malo crva tzv. brašnara. I uz to:
"Jedna lijepa salata od orašastih plodova, rikule, šeri rajčica, dressing od jogurta, limuna naranče i tu smo stavili crni mrav", kazao je chef Ivan Pažanin.
I na spomen posljednjeg sastojka svi dotad nabrojani padaju u vodu. No chef Pažanin kaže da on salati daje dozu kiselosti, a brašno cvrčka rižotu okus slanog cimeta.
Svi koji su probali, uglavnom nisu bili razočarani
"Nisam gadljiva, a možda zapravo da je ljigavije možda bi imala nekih predrasuda, ali ovako je zanimljivo, kao čips", rekla je Laura Badović.
"Mislim da najviše zbog ovog vizualnog izgleda, ali za početak možda ih samljeti ili tako nešto da se izbjegne taj vizualni dojam koji djeluje odbojno", kazao je Dasan Višić.
"Hrskavi su, slani, ništa posebno", rekla je Zrinka Drmić.
"Na početku me jako bilo strah, ali kasnije sam vidjela da je jako fino", kazala pak je Lea Dušak.
Sve pripremljeno bilo je jako zdravo
Sve što je pripremio, planulo je u trenu, a svi posjetitelji kući su otišli i zdraviji.
"Izvor su minerala, vitamina. Imaju više željeza nego što to ima špinat, više kalcija nego što to ima mlijeko i dvostruko više proteina od goveda", istaknula je Ivana Pajač Živković iz Zavoda za poljoprivrednu zoologiju Agronomskog fakulteta.
I najbrojnije su životinje - ima ih oko 10 milijuna. Zbog rasta svjetske populacije i pritisaka na tržište mesa, u kukcima stručnjaci vide hranu budućnosti.
"Prema preporukama Ujedinjenih naroda kukci bi mogli biti taj alternativni izvor proteina koji bi zaista mogli riješiti problem gladi u svijetu", rekla je Pajač Živković.
U Aziji je ovakva hrana najnormalnija
U Aziji je ovakva hrana najnormalnija, a ako mislite da su kukci egzotični, nemojte se šokirati kad čujete što jedu u Australiji.
"I kornjače, klokani, jedu se i zmije, krokodil. Nije to baš nešto nama strano, ali kukce slabo se jede u Australiji", rekla je Katarina Mikač.
U Hrvatskoj ih je ilegalno uzgajati i prodavati, a nabaviti ih se može preko interneta. No zakon je pred promjenom, pa bi i kod nas vrlo brzo mogla zaživjeti i prva farma kukaca.
Odbojnost je samo u glavi
"Htjeli smo napravit neku farmu s nekakvom novom hranom koja je potencijalno zdrava, a s druge strane je velik deficit na globalnom tržištu takve hrane i htjeli bi ući u to i zaradit na kraju dana", rekao je vlasnik bloga i prve farme kukaca Cricky, Daniel Pikl.
"Mislim da nije realno, da nismo mi taj sklop u glavi, ali zato smo tu mi, kuhari, chefovi koji možemo to prezentirat", smatra Pažanin.
I učiniti da ljudi probaju nešto što inače ne bi ni u noćnim morama.
No, odbojnost je samo u glavi. Ljudi svakodnevno pojedu crva i crva, primjerice u jabukama i trešnjama. Nisu ni svjesni da u crvima zapravo uživaju.