sloković: 'Odluka je dokaz da smo bili u pravu' / Sada je i službeno: Ustavni sud ukinuo presudu Ivi Sanaderu u slučaju Hypo i Ina-MOL!

Radi se o ukidanju prve presude protiv Sanadera, kada ga je sudac Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić u studenom 2012. proglasio krivim za ratno profiterstvo i zlouporabu položaja i ovlasti

27.7.2015.
16:05
VOYO logo

Ustavni sud RH ukinuo je Ivi Sanaderupresude u aferama Ina-MOL i Hypo, priopćeno je sa službenih stranica suda.

Sjednica u povodu Sanaderove ustavne tužbe održana je utorak. Suđenje za afere Hypo i Ina-MOL će se morati ponoviti, a iako je presuda ukinuta Sanader ne može izići na slobodu zbog afere Fimi Media za koju mu je također određen istražni zatvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o ukidanju prve presude protiv Sanadera, kada ga je sudac Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić u studenom 2012. proglasio krivim za ratno profiterstvo i zlouporabu položaja i ovlasti, te ga nepravomoćno osudio na deset godina zatvora. 

Vrhovni sud u lipnju 2014. potvrdio je ovu presudu, ali je Sanaderu kaznu smanjio s deset na 8,5 godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sloković: Odluka je dokaz da smo bili u pravu!

Image
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

(Foto: Daniel Kasap/PIXSELL)

Nakon što je Ustavni sud u ponedjeljak ukinuo prvu pravomoćnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu zbog ratnog profiterstva u 'slučaju Hypo' te primanja mita od mađarskog MOL-a, njegova odvjetnica Jadranka Sloković ocijenila je kako je Ustavni sud potvrdio da je obrana bila u pravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram reći da to nama jako puno znači jer se pokazalo da je bilo razloga da se prihvate određeni stavovi koje smo mi zastupali i u drugostupanjskom postupku", rekla je Sloković Hini, komentirajući odluku Ustavnog suda.

Ustvrdila je pritom da je prvostupanjski postupak zbog kršenja načela kaznenog prava bio krajnje nepravedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrana bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a u ustavnoj tužbi za slučaj Hypo/INA-MOL isticala je dosta stvari od povreda koje se tiču ratnog profiterstva jer nema kaznenog djela do povrede konfrotacijskog prava jer njegovi odvjetnici nisu mogli saslušati svjedoke koji su svjedočili protiv njega, rekla je Sloković.

Ustvrdila je kako je to dokaz da o nekim stvarima misle na način koji je prihvatljiv i da je taj stav prihvatio Ustavni sud. "Nije lako biti četiri godine u postupku i konstantno gubiti, a imati osjećaj da smo u upravu i da neke stvari nisu napravljene na način kako bi trebale biti", rekla je Sloković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasila je kako je temeljno pravo da postupak bude zakonit i da pravo na pravično suđenje bude poštovano u odnosu na svakoga.

"Ne može kriterij suđenja biti niži za premijera nego za druge predmete. Kod njega su se radile stvari koje se ne događaju u drugim predmetima. Svaki naš prijedlog koji je išao u pravcu rasterećenja i drugačijeg vođenja postupka da imamo isto vrijeme za pripremu bio je odbijen. Kriteriji su bili drugačiji što je bitno otežavalo rad obrane", zaključila je Sloković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Sanaderu ukinuta pravomoćna presuda kojom je osuđen na osam i pol godina zatvora zbog ratnog profiterstva u 'slučaju Hypo' te primanja mita od mađarskog MOL-a on ostaje u Remetincu jer mu je na snazi ostala nepravomoćna osuđujuća presuda kojem su on i njegova bivša stranka proglašeni krivima za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi medija.

Sanader je zbog te afere osuđen na devet godina zatvora, a postane li ta presuda pravomoćna morat će vratiti i 15,27 milijuna kuna koje je, po mišljenju zagrebačkog Županijskog suda, nezakonito stekao. HDZ je pritom kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna. O žalbama na tu presudu Vrhovni sud raspravljat će krajem rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader neće više biti u režimu izdržavanja kazne, nego istražnog zatvora, ali će po riječima njegove odvjetnice imati iste uvjete.

Njegov drugi odvjetnik Čedo Prodanović izjavio je medijima da bi Sanader mogao izaći na slobodu krajem kolovoza jer mu uskoro ističe maksimalni rok istražnog zatvora, a ujedno se nadaju da će biti prihvaćena njihova žalba u slučaju Fimi medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u tijeku je suđenje u slučaju Planinska, ali je ono odgođeno do jeseni zbog pogoršanja njegova zdravstvenog stanja, odnosno visoke razine šećera u krvi koji bi mogao dodatno otežati njegove srčane probleme.

Kronologija slučaja: Afera INA-MOL izbila vrlo brzo nakon Sanaderove iznenadne ostavke

Afera INA-MOL izbila je vrlo brzo nakon Sanaderove iznenadne ostavke, a odmah zatim počelo mu se predbacivati i da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova sredinom devedesetih profitirao u ratu. Suđenje je počelo 2011. godine, a prva - danas nevažeća presuda - izrečena je već godinu dana kasnije. Neki od problema koje Ustavni sud danas ističe u obrazloženju - bili su vidljivi od početka procesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ i SDP o odluci Ustavnog suda

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

(Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

Odluku Ustavnog suda o ukidanju presude Sanaderu za Hypo i INA-MOL komentirala je u ime SDP-a saborska zastupnica stranke Ingrid Antičević Marinović kazavši kako je očito da u tom slučaju Ustavni sud smatra da nisu ispoštovana sva jamstva i prava koja mora imati okrivljenik u kaznenom postupku, no, kao što i sam Ustavni sud naglašava u svojoj odluci, da ne bi bilo zabune, samo kazneni sud može odlučiti o nečijoj krivnji za počinjenje kaznenih djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antičević Marinović je podsjetila da je čitav svoj profesionalni i politički radni angažman usmjerila u borbi za postizanje najviših standarda zaštite ljudskih prava pa i onda kad se radi o okrivljenicima. "Zato bih silno voljela da iste, tako visoke standarde, Ustavni sud primjenuje u svim slučajevima", napomenula je.

Kratki komentar u ime HDZ-a dao je Hini u telefonskom razgovoru glasnogovornik stranke Ivan Jabuka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što je HDZ uvažavao dosadašnje sudske presude, tako uvažavamo i ovu. HDZ će se oštro boriti protiv korupcije i kriminala u društvu i prema tim pojavama imati nultu toleranciju, kratki je komentar iz HDZ-a na današnju odluku Ustavnog suda o ukidanju pravomoćne presude kojom je Ivo Sanader osuđen na zatvorsku kaznu od osam i pol godina kazao je.

Ustavni sud ukinuo je prvu pravomoćnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu kojom je osuđen na osam i pol godina zatvora zbog ratnog profiterstva u "slučaju Hypo" te primanja mita od mađarskog MOL-a i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu. Odluka najvišeg sudskog tijela donesena je po ustavnoj tužbi Sanaderovih odvjetnika koju su podnijeli nakon što je Vrhovni sud u lipnju prošle godine potvrdio prvostupanjsku osuđujuću presudu, dok je desetogodišnju zatvorsku kaznu umanjio na 8,5 godina. U priopćenju koje je u ponedjeljak poslijepodne objavio na svojoj internetskoj stranici Ustavni je sud naveo da se u njihovoj odluci ne ispituje je li podnositelj kriv za ratno profiterstvo i primanje mita za koja je pravomoćno osuđen, jer "Ustavni sud Republike Hrvatske za to nije nadležan".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova odluka, kojom se ukidaju presude kaznenih sudova u slučaju Hypo i INA-MOL, ne smije se uzimati kao dokaz da je podnositelj bio žrtva političkog progona ili sudskog konformizma, kao što se neosnovano tvrdi u ustavnoj tužbi. Samo su kazneni sudovi nadležni presuđivati o krivnji podnositelja za počinjenje kaznenih djela za koja ga se tereti u slučajevima Hypo i INA-MOL, pri čemu su dužni poštovati pravna stajališta Ustavnog suda izražena u ovoj odluci", stoji u priopćenju Ustavnog suda.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo