SAD SU ODAVNO UPOZORILE HRVATSKU NA ZAPREKE U NABAVI F-16 OD IZRAELA: / U siječnju prošle godine na Pantovčak stigao non-paper...

Image
Foto: PIXSELL

Državni i vojni vrh bili su još prije godinu dana upoznati s uvjetima koje su SAD postavile kada je u pitanju prodaja modificiranih borbenih zrakoplova F-16 od Izraela

6.1.2019.
12:00
PIXSELL
VOYO logo

SAD su još u siječnju prošle godine upozorile hrvatski državni vrh s mogućim preprekama koje stoje na putu kupovine borbenih zrakoplova F-16 od Izraela, a o tome su uputile i tzv. non-paper, dokument "bez potpisa" kakav je inače uobičajen u diplomatskoj praksi. Taj je dokument tada stigao u Ured predsjednice, a to je u petak, u svojoj emisiji "Bujica" objavio Velimir Bujanec tvrdeći da je Kolinda Grabar Kitarović bila upoznata s mogućim problemima u realizaciji tog posla s Izraelom.

Da je američki non-paper stigao na Pantovčak u siječnju prošle godine, potvrdio je za Jutarnji list izvor blizak predsjednici. Drugim riječima, državni i vojni vrh bili su još prije godinu dana upoznati s uvjetima koje su SAD postavile kada je u pitanju prodaja modificiranih borbenih zrakoplova F-16 od Izraela, što se proteklih tjedana pretvorilo u skandal koji prijeti propašću tog bombastično najavljenog posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SAD BLOKIRA KUPOVINU IZRAELSKIH /

F-16? Washington bijesan, tvrde da Izraelu treba dopuštenje za prodaju Hrvatskoj

Image
SAD BLOKIRA KUPOVINU IZRAELSKIH /

F-16? Washington bijesan, tvrde da Izraelu treba dopuštenje za prodaju Hrvatskoj

SAD još u rujnu 2017. postavile uvjete Izraelu

Posve je izvjesno da je dokument, čiji je primitak potvrđen u Uredu predsjednice, morao stići i do Ministarstva obrane koje je izravno odlučivalo o kupnji zrakoplova. Sugovornik Jutarnjeg lista istaknuo je da je non-paper na dvije stranice sadržavao tehničke detalje koje na Pantovčaku nisu razmatrali jer su posao vodili drugi.

"Predsjednica se nikada nije miješala u odluku koji će avioni biti kupljeni. Ona je i za vrijeme posjeta Americi i Švedskoj samo pozvala da se zainteresirani jave na natječaj, i ništa više", kazao je izvor blizak predsjednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutarnji list piše, pozivajući se na tvrdnje svoga neimenovanog sugovornika, da je američka strana još u rujnu 2017. godine, u vrijeme kada je Izrael sastavljao ponudu Hrvatskoj, Izraelcima poslala dokument s navedenim tehničkim uvjetima pod kojima mogu prodati zrakoplove Hrvatskoj ako pobijede na natječaju. S tim je dopisom navodno bila upoznata i hrvatska strana.

I Lockheed Martin pravovremeno upozorio

Te svoje stavove i tehničke uvjete Izraelcima, američka je strana ponovila i u non-paperu upućenom hrvatskom državnom vrhu koji je, logikom stvari, tada trebao zatražiti objašnjenja od Izraela. Jutarnji list podsjeća da je ministar obrane Damir Krstičević u srpnju 2017. bio u Washingtonu i, prema tvrdnjama nekih medija, s tadašnjim američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom riješio dvojbe oko zrakoplova. U rujnu 2017. Izrael je obavijestio hrvatsku stranu o dobivenom odobrenju Washingtona za javljanje na hrvatski natječaj. Nakon toga hrvatski državni vrh očito nije smatrao potrebnim preispitivati američke stavove niti tražiti dodatna pojašnjenja od Izraela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutarnji list piše i o pismu američke tvrtke Lockheed Martin (proizvođača F-16) upućenom MORH-u u prosincu 2017. godine, a u kojem ističu da neće dati dozvolu za prodaju izraelskih zrakoplova F-16 Hrvatskoj niti isporučivati rezervne dijelove jer su Izraelci na tim zrakoplovima izveli preinake za koje oni, kao proizvođač, ne mogu odgovarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo