Što oni misle o premijeru? /

Saborski zastupnici za RTL otkrivaju koliko je uspješan dosadašnji mandat Andreja Plenkovića

Danas premijer i šef HDZ-a, a prije godinu i pol zastupnik HDZ-a u Europskom parlamentu

9.5.2018.
18:39
VOYO logo

Diplomat koji je trebao ujediniti HDZ i kao premijer očistiti obraz stranke obilježene aferama. A upravo jedna afera Agrokor obilježila mu je dosadašnji mandat. Oporba mu daje čistu jedinicu. "Na početku mandata Plenković je imao europski sjaj da je on neki moderan političar koji će sve ono što se dugo obećavalo da će on to ostvariti, ali ne, pokazalo se da stranka kontrolira njega i da sve ono loše u HDZ-u se prelijeva u njega, sve je više nerzvozniji", kazao je saborski zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić

"Zaposlio je još dodatnih sedam, osam tisuća uhljeba HDZ-ovih, i to je sve što radi. Tu su i afere koja ni jedna vlada ne bi preživjela", kazao je Krešo Beljak, saborski zastupnik HSS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokušava zauzeti takav gard gdje pokazuje moć a kad je nešto neugodno relativizira i pokušava djelovati kao apaurin", kazao je Arsen Bauk, saborski zastupnik SDP-a. 

Za najbliže suradnike Plenković je radoholičar i perfekcionist. A da se promijenio očigledno je - bar fizički - kojih desetak kilograma više i gotovo cijela sijeda glava. Na pitanje je li premijer bahat, HDZ-ovac Branko Bačić odgovara: "Ja sam s njime svaki dan, ne vidim nikakve promjene, za mene je Andrej kao čovjek i kao predsjednik Vlade isti onaj kojeg ja znam od ranije. Apsolutno odričem bilo kakvu crtu bahatosti kod njega."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri puta je u saboru branio svoje ministre od opoziva a preživio je i izglasavanje nepovjerenja vlade. Sve to s tankom većinom od 77 ruku. No, kod ratifikacije Istanbulske konvencije poslušnost mu je otkazalo 14 HDZ-ovaca. 

"On se odnosi prema nama parlamentarcima s visoka, on želi pokazati da je dominantan, da je on budući predsjednik, kako je rekla Dubravka Šuica  pa će biti predsjednik europskog vijeća. Njegove ambicije ispred interesa hrvatskog naroda", kazao je saborski zastupnik Mosta Miro Bulj.

S MOST-om se razišao zbog Agrokora nakon pola godine. Promijenio je par ministara i sklopio do tada nezamislivu koaliciju s HNS-om. "Sve se to promijenilo kad vidimo konkretno, zakon o strukovnom obrazovanju, i porez na nekretnine i sve što smo mi sudjelovali, i utjecali što je dobro", kazao je Stjepan Čuraj, saborski zastupnik HNS-a. 

Prvi je hrvatski premijer koji je za mandata dobio dijete. A na demografskom planu zemlje, dogodila se tek ostavka državnog tajnika Strmote. Kritike njegovoj vladi stizale su i s Pantovčaka od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnosi premijera i predsjednice nekoliko su puta bili na rubu otvorenog rata. Onaj pravi - diplomatski rat - Plenkovićeva vlada nije mogla izbjeći sa Srbijom. Ništa bolji odnosi nisu ni sa Slovenijom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo