mjesec dana odmora / Saborska satira i 'di su pare': je li kažnjavanje govora mržnje na internetu alibi za cenzuru?

Nakon mjeseca dana pauze zastupnici su se vratili u saborske fotelje! Premijer je potvrdio da će PDV će smanjivati

17.1.2018.
18:50
VOYO logo

Mjesec dana su se odmarali, dio političara pokušao čak i zbiti redove na tim buildinzima - no na aktualnom satu u Saboru nismo doživjeli ništa spektakularno do pokušaja satire. Između nekoliko naručenih pitanja i spremnih odgovora, pokušao se zastupnik Hasanbegović ponovo obračunavati s ideologijom u školstvu, a šef SDP-a ipak zasjenio trud svih ostalih pitanjem i teatralnom stankom: Di su pare.

Iz Vlade u Sabor premijer je zadovoljno koračao, kao da je spreman za sva pitanja. Šef oporbe pokušao je zapapriti uz teatralne stanke. Otvorio je tako Bernardić niz oporbenih pitanja o cenzuri, ali i polemiku koliko je uopće pitanje "di su pare" bilo primjereno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za očekivati je da je bilo neozbiljno pitanje ljudi iz HDZ-a bi se smijali, a nitko se nije smijao, očito je pogođeno pitanje. Nitko se nije nasmijao na stvar koja bi mogla biti smješna", smatra Krešo Beljak, predsjednik HSS-a.

"Ugašen je i 'Pretjerivač' i neke druge i to možda nema direktne veze sa premijerom Plenkovuićem, cenzura bilo kakva nije dobra", komentirala je saborska zastupnicaSabina Glasovac (SDP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to u sjeni pripreme novoga zakona prema kojem bi se kažnjavao govor mržnje na internetu, a za koji mnogi strahuju da će biti alibi za cenzuru.

"Postoji opasnost da se zbog koncepta političke korektnosti zlorabi taj pojam kao vrsta ideološke toljage s kojom će se udarati po političkim neistomišljenicima", smatra Zlatko Hasanbegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vodit će se računa o tome da se nedozvoljena ponašanja u internetskoj kolunikaciji i neprimjerene komunikacije ne interpretiraju da bi se otvorio prostor bilo kakvom obliku cenzure", izjavila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Oporbu je zanimalo i je li ministar Medved pismom utjecao na odgodu emitiranja filma Ministarstvo ljubavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko ja znam, ministar Medved nije slao nikakvo pismo koje bi upućivalo da je nastojao utjecati na uređivačku politiku HRT-a", kazao je Andrej Plenković (HDZ).

Na novoj sjednici pred saborskim je zastupnicima više od sto točaka dnevnog reda, a kako bi u sabornici bilo reda - mijenja se poslovnik i donosi etički kodeks.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo