Sabor jednoglasno ratificirao pristupni ugovor

9.3.2012.
11:49
VOYO logo

Hrvatski sabor u petak je ratificirao pristupni ugovor sa Europskom unijom. Za ratifikaciju ugovora ruku je diglo svih 136 zastupnika -nitko nije bio ni protiv ni suzdržan.

Na ovoj izuzetnoj važnoj sjednici Sabora prisustvuju i svi članovi Vlade te predstavnici diplomatskog zbora predvođeni papinskim nuncijem u Hrvatskoj Mariom Robertom Cassarijem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"EU je sredstvo za postizanje kvalitetnijeg života i više razine sigurnosti na skali indeksa sreće ljudi, ali je EU za našu generaciju i cilj. Tih ciljeva će biti još, no ovo je jedan od onih važnih ciljeva u životu", rekao je premijer Milanović, ističući da vrijeme da nakon 20 godina "zaokružimo" državu.

Demokracija - cilj generacije

EU je sredstvo za postizanje kvalitetnijeg života i više razine sigurnosti na skali indeksa sreće ljudi, ali je EU za našu generaciju i cilj.Obraćajući se zastupnicima, Milanović je rekao da moramo prepoznati što je za nas kao državu važno i koji su instrumenti EU-a da bismo postigli svoje ciljeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Život je kratak i obzirom da se u biološkom životu pojedinca ne može dogoditi previše stvari, demokracija je za našu generaciju cilj jer smo odrastali niz godina bez demokracije", rekao je premijer Milanović dodavši kako je demokracija i sredstvo da bismo imali bogatiju, uspješniju, otporniju i jaču državu.

Premijer je uvjeren da Hrvatska može iskoristiti EU na pozitivan način, za stvaranje uspješnije i kvalitetnije države u kojoj će ljudima biti bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu svi isti u EU

"Indeks sreće u Hrvatskoj u ovom trenutku nije visok odnosno nepovoljan je, indeks sreće u nekim europskim državama je visok, u nekima je strahovito nizak. Jako je važno da iz onoga što se zadnjih godina događalo u Europi izvučemo pouku: Nisu svi isti, neki upravljaju na vrlo suveren, kvalitetan način, promišljen i pravedan način a neki naprosto nikako da shvate te stvari", rekao je Milanović.

"Pet riječi mi pada na pamet - Hrvatska, EU, konsenzus, odgovornost i samopoštovanje. To su riječi razvijene u zadnjih 13 godina koliko ovaj proces traje. Za nas je on bio izgradnja države, i institucija koje nismo imali", kazale je šefica diplomacije Vesna Pusić, napominjući da nas je taj proces naučio odgovornosti i samopoštovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjeti za potvrdu pristupnog ugovora u Saboru stekli su se nakon što je Ustavni sud utvrdio da je referendum, na kojem je ulazak u EU poduprlo 66,27 posto hrvatskih birača koji su izašli na referendum 22. siječnja, proveden u skladu s Ustavom i zakonom.

Podsjetimo, Hrvatska je ugovor kojim se utvrđuju uvjeti pristupanja EU-u potpisala 9. prosinca prošle godine u Bruxellesu, gdje su svoj potpis na taj dokument stavili hrvatski predsjednik Ivo Josipović i bivša premijerka Jadranka Kosor te predstavnici svih zemalja članica EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugovor o pristupanju mora potvrditi 27 članica EU-a, a do sada su ga ratificirale Slovačka, Mađarska, Bugarska, Italija i Malta.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo