SABOR JE I SLUŽBENO PRESTAO GLUMITI DA IH BOLI BRIGA: / Zarađuju triput više od prosječnog Hrvata, a rade - što mislite koliko?

Image

Iako su nedavno bili na zimskom odmoru - i to od 15. prosinca do 15. siječnja, saborski zastupnici ponovno idu na godišnji odmor

20.2.2018.
23:01
VOYO logo

Saborski zastupnici od petka su na izvanrednom godišnjem odmoru tijekom kojeg će odmarati punih 12 dana. Kako je pojasnio predsjednik Sabora Gordan Jandroković, o tom je odluku donijelo Predsjedništvo sabora, a od saborskih zastupnika pobunio se nije nitko.

Ipak, ovakva odluka Predsjedništva mnoge je iznenadila. Tako nam je primjerice jučer SDP-ov Bojan Glavašević kazao da je za ovu odluku saznao tek u četvrtak. "Mislim da je to, pored ove dvije ustavne stanke, potpuno suvišno. Navodno je objašnjeno time da nema akata o kojima bi se moglo raspravljati. SDP ih ima više od 20 i neki nisu uopće uvršteni, a neki koji jesu su tek iza 60. mjesta", kazao nam je Glavašević, pritom dodavši da je ovaj potez vladajućih način da se opstruira demokracija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje što misli o novoj saborskoj pauzi postavili smo i mostovcu Nikoli Grmoji. On nam je u jučerašnjem razgovoru istaknuo kako zakona za raspravu nimalo ne nedostaje, stoga mu ovakva odluka nije uopće jasna. "Mi u proceduri imamo 20 naših zakona. Ova odluka odgovara vladajućima jer na taj način nas onemogućuju da što više progovaramo o problemima. Tvrde kako novim Poslovnikom smanjuju broj replika i ukidaju stanke da bismo bili učinkovitiji. Zašto onda smanjuju broj radnih dana?", zapitao se Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

JANDROKOVIĆ POSLAO SABORSKE ZASTUPNIKE NA GODIŠNJI, ODMARAT ĆE PUNIH 12 DANA: ‘Objašnjenje mu je jako zanimljivo…’

Jučer su se oglasili i iz Hrvatskog sabora. Odbacuju tvrdnje da je do stanke došlo iznenada. Plan rada aktualne, 7. sjednice, navode, još je u siječnju objavljen na saborskim mrežnim stranicama i iz njega je vidljivo da je stanka već tada planirana. Zastupnici će je, kažu, iskoristiti za rad u izbornim jedinicama, za susrete s građanima i za međunarodne aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do uskrsnih će blagdana plenarno raditi 28 dana, tvrde u Saboru, jedan dan više nego, primjerice 2016.

Image
Image

Rade dvostruko manje, a imaju triput veće plaće

Idemo se malo poigrati brojkama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkako je konstituiran 14. listopada 2016., 9. saziv Hrvatskog sabora plenarno je zasjedao 156 dana. Od datuma konstituiranja prošlo je gotovo 500 dana, točnije 494. Ako to usporedimo s prosječnim hrvatskim radnikom koji radi pet dana u tjednu, od datuma konstituiranja 9. saziva Sabora hrvatski je radnik odradio 350 radnih dana, ne računajući godišnje odmore.

Naravno, broj radnih dana nije jedina povlastica sjedenja u saborskim klupama - tu je i izdašna plaća. I dok je u Hrvatskom saboru prosječna plaća oko 15.000 kuna, a šef Sabora Jandroković prima malo više od 23.000 kuna, prosječna hrvatska neto plaća, prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku iz studenoga prošle godine, iznosi 6190 kuna. Naravno, ne treba zaboraviti da se saborskim zastupnicima uz plaću zbrajaju i putni troškovi, dnevnice i sl., kao i paušal od 1500 kuna mjesečno. Kad sve to zbrojimo, jasno je da su saborski zastupnici plaćeni gotovo triput više od prosječnog hrvatskog radnika. Nažalost, da ne uspoređujemo brojke s nekim od najslabije plaćenih poslova u Hrvatskoj. Omjer je tu daleko sramotniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

20.01.2015., Zagreb - Vadjenje boca iz kontejnera. Photo: Borna Filic/PIXSELL

Mjesec dana odmora, mjesec dana rada pa opet - odmor

Treba napomenuti da su saborski zastupnici vrlo nedavno bili na zimskom odmoru - i to od 15. prosinca do 15. siječnja, dakle mjesec dana. Štoviše, od završetka jednomjesečnog odmora prošlo je tek nešto više od mjesec dana. Još je jedan podatak vrlo zanimljiv. Iako su radili samo polovicu prosinca, upravo je taj mjesec bio rekordan po broj izostanaka saborskih zastupnika. Naime, čak 27 zastupnika, najviše u proteklih pet mjeseci, neopravdano je izostalo s plenarne saborske sjednice.

Od devet dana, koliko je Sabor plenarno zasjedao u prosincu, po tri dana izostalo je sedam zastupnika: HDZ-ovi Dražen Barišić, Vlatko Kopić i Božo Ljubić, SDP-ovi Sabina Glasovac i Siniša Varga, Mostova Ivana Ninčević-Lesandrić te bivši Mostov, a sada nezavisni zastupnik Vlaho Orepić. Zbog tri neopravdana izostanka mjesečni paušal koji iznosi 1500 kuna, bit će im 'tanji' za po 450 kuna. Naime, svaki neopravdani izostanak zastupnike stoji 150 kuna, koliko iznosi tuzemna dnevnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga uopće ne čudi jučerašnja Glavaševićeva izjava, koji je rekao da građani ionako imaju loše mišljenje o saborskim zastupnicima, a ovim potezom vladajući dodatno ruše povjerenje građana u njih. Recite nam u komentarima što vi mislite o novom odmoru saborskih zastupnika.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo