VEĆINA ZA / Pupovac izglasan za predsjednika Odbora za prava nacionalnih manjina

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

'Što se tiče Pupovca, stavovi DP-a su poznati. Oni su već odavno rekli kako nemaju ništa protiv Srba, ali da s Pupovcem nisu kompatibilni

21.6.2024.
8:04
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

SDSS-ov Milorad Pupovac izglasan je u Saboru za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Izabran je sa 109 glasova 'za', 20 protiv i jednim suzdržanim.

Uz HDZ-ove, ruku za njega dignuli su i oporbeni zastupnici, među njima SDP-a i Možemo, ne i zastupnici DP-a, koji s HDZ-om čini saborsku većinu. Pupovca je za predsjednika Odbora formalno predložio Klub nacionalnih manjina, a njegov izbor podijelio je kako zastupnike saborske većine, tako i oporbe. Naime, dio oporbenih zastupnika i danas je problematizirao činjenicu da se Pupovac deklarira kao saborska oporba, a da spomenuti Odbor pripada većini koja onda ima pravo na predsjedničko mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DP, čiji zastupnici nisu danas glasovali za Pupovca, ranije je prijetio da bi mogao raskinuti i koaliciju ukoliko bude izabran na tu dužnost. Uz najavu da će dignuti ruku za Pupovca, iz HDZ-a su se pozivali na dugogodišnju praksu po kojoj Klub manjina predlaže svog kandidata za predsjednika Odbora. Klub SDP-a najavio je da će podržati prijedlog Kluba nacionalnih manjina, jer uvažava  činjenicu da je zadnjih više od 20 godina taj Klub predlagao predsjednika ovog Odbora. 

Za potpredsjednicu Odbora izabrana je Boška Ban Vlahek (SDP), a za članove, njih 13, Ive Ćaleta Car (DP), Ivana Kekin (Možemo), SDP-ovi Barbara Antolić Vupora, Sanja Bježančević i Mihael Zmajlović (SDP), Dragana Jeckov (SDSS), HDZ-ovi Ljubomir Kolarek i Miro Totgergeli te zastupnici manjina Armin Hodžić (bošnjačke), Furio Radin (talijanske), Veljko Kajtazi (romske), Robert Jankovics (mađarske), Vladimir Bilek (češke i slovačke).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'OPTEREĆENJE ZA KOALICIJU' /

DP neće podržati Pupovca na čelu Odbora za ljudska prava, a ni izvješće pravobraniteljice

Image
'OPTEREĆENJE ZA KOALICIJU' /

DP neće podržati Pupovca na čelu Odbora za ljudska prava, a ni izvješće pravobraniteljice

Pavliček (HS): Pupovac i SDSS će i de jure postati dio parlamentarne većine

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) rekao je u petak kako će Milorad Pupovac i SDSS nakon glasovanja i de jure (po zakonu) postati dio parlamentarne većine te će time biti pregažen glavni preduvjet Domovinskog pokreta (DP) za pregovore o vladajućoj većini.

"Danas će taj preduvjet biti pregažen. I sad je na potezu DP. Neka se pokažu jesu li ljudi od riječi ili pak ne", kazao je Pavliček u Hrvatskom saboru tijekom slobodnih govora uime Kluba Hrvatskih suverenista, stranke Pravo i pravda i nezavisnog zastupnika Josipa Jurčevića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor će danas glasovati o prijedlogu Kluba nacionalnih manjina da se SDSS-ova Milorada Pupovca izabere za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a čemu se protivi DP. 

Pavliček smatra kako se u ovoj situaciji može koristiti i narodna poslovica "vuk sit i ovce na broju" u kojoj je zadovoljan i premijer Andrej Plenković jer se pokazalo da je on alfa i omega u cijeloj priči, zadovoljan je i Milorad Pupovac jer je zasjeo na čelo tog Odbora te DP jer ostaje dio vladajuće većine i koristi sve sinekure kao i do sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"De jure su sada sve ove tri političke opcije od danas u vladajućoj većini", ocijenio je.  

Pavliček se upitao što će Domovinski pokret napraviti nakon ovog glasovanja i hoće li se držati svojih načela i izjava koje je dao predsjednik njihova saborskog Kluba Igor Peternel da, ako Pupovac preuzme taj Odbor uz pomoć HDZ-a, napustit će vladajuću koaliciju. "Ili će ipak, po tko zna koji put pogaziti svoju vlastit riječ", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drži i kako je Pupovac do danas već de facto bio dio vladajuće većine jer je bio suzdržan tijekom glasovanja za premijera Andreja Plenkovića te je podržao za  predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

POGLEDAJTE VIDEO: Hoće li vladajući proći test 'Pupovac'? DP je odlučan, HDZ uvjeren: Rješenje će se naći, ali kakvo?!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo