težak životni put / Sabina je život provela u domu: 'Zašto Beroš ne postane udomitelj ili ode vidjeti kroz što ta djeca prolaze'

Trenutačno je u udomiteljskim obiteljima smješteno 2227 djece, a u ustanovama socijalne skrbi njih 1558

19.6.2020.
6:56
VOYO logo

U trećoj godini sam oduzeta ocu zbog nasilja u obitelji. Tad sam smještena u SOS Dječje selo Lekenik u kojem sam provela osam godina, iz Lekenik sam smještena u dom u osijek, a od tamo u udomiteljsku obitelj.

To je u 20 sekundi ispričan dio odrastanja 28-godišnje Sabine Filko Gabaj i njezine starije sestre i brata. Bez majke je ostala kada je imala tri godine, a oca je zadnji put vidjela s 12 godina.

Na pitanje što je bilo najteže u domovima, Sabina kaže: ''Upisi u prvi razred osnovne, svi dolaze s obitelji, a sa mnom dolazi SOS majka. Samo ja budala sam sjedila u klupi s pratnjom iz doma. Užasno je bilo, i onda kada saznaju da ste domsko dijete kreću ismijavanja. Da si ovakav, onakav, da si domsko kopile".

Udomljena je sa 14 godina i tek je tada osjetila roditeljsku ljubav. Majka je petero djece, a suprug joj je također bio u domu. Posljednjih mjeseci zajedno prate prepucavanja o tome treba li istospolnim partnerima dozvoliti udomljavanje djece iz doma ili ne.

''Situacije je tu vrlo specifična, mislim ukoliko je okruženja u domu zdravo da bi to bilo prihvatljivije", kazao je nedavno ministar Vili Beroš.

''Realno ja bih gospodina Beroša mimo kamera pitala licem u lice, kad se on već protivi tome, zašto ne uzme licencu i postane udomitelj ili ode u dom vidjeti što ta djeca prolaze", kaže Filko Gabaj.

Sabina nije jedina. Ovo je svjedočanstvo koje je napisala Emanuela isplivalo je na društvenim mrežama u moru komentara.

''Ja sam provela 14 godina u domu i da ti iskreno kažem u to doba da su došle tri žene i htjela da pođem s njima, ne bih se ustručavala. Da su to bila dva muškarca. Muškarac i dvije žene. Žena i medvjed. Muškarac i hobotnica. Nebitno.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačno je u udomiteljskim obiteljima smješteno 2227 djece, a u ustanovama socijalne skrbi njih 1558. Među njima oni bez roditeljske skrbi i s teškoćama u razvoju. Nekoć je u tim brojkama bila i Sabina, da su po nju došle dvije majke ili dvojica očeva odmah bi otišla.

''To će dijete možda u toj obitelji imati sve, a ne biti 18  godina u instituciji. Zašto da bude u domu, da ga se zakida za ljubav, odgoj. Ja bih dala da ga usvoji istospolni par'', kaže.

Sabina ima poruku za one koji ne žele da istospolni partneri udome djecu iz domova.

''Ljudima poručujem javno - pobogu ako vi to osuđujete, nemojte pisati po internetu, uzmite licencu i postanite posvojitelji i udomitelji. Udomiteljskih obitelji je premalo. Nemojte zakidati one koji to žele.''

Oko tri tisuće djece u Hrvatskoj je ostalo bez roditeljske ljubavi, a nisu ih željeli ili ih nisu mogli primiti ni bake, djedovi, tetke ni stričevi. Ustavni sud kaže da mogu kod istospolnih parova (a Centar za socijalnu skrb kaže ne).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo