pregled svih presuda / Sa sutrašnjom presudom Haaški sud zatvara vrata: po ovim ćemo ga presudama pamtiti

24 godine nakon osnivanja Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, kako se Haški sud službeno zove - zatvoriti vrata. Osnovalo ga je Vijeće sigurnosti UN-a 1993. i bio je to prvi sud za ratne zločine koji je UN osnovao nakon Drugog svjetskog rata. Po čemu će ga pamtiti narodi bivše Jugoslavije?

28.11.2017.
19:11
VOYO logo

24 godine nakon osnivanja Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, kako se Haški sud službeno zove - zatvoriti vrata. Osnovalo ga je Vijeće sigurnosti UN-a 1993. i bio je to prvi sud za ratne zločine koji je UN osnovao nakon Drugog svjetskog rata. 

Po čemu će ga pamtiti narodi bivše Jugoslavije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za zločine u Hrvatskoj donio je nekoliko presuda: za vukovarsku bolnicu i Ovčaru 
general JNA Mile Mrkšić dobio je 20 godina zatvora, major Veselin Šljivančanin 10 godina a kapetan JNA Miroslav Radić je oslobođen.

Za napad na Dubrovnik admiral JNA Miodrag Jokić priznao je krivnju i dobio 7 godina zatvora a general JNA Pavle Strugar koji je tvrdio da nije kriv - 7 i pol godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od vođa pobunjenih Srba u Hrvatskoj premijer takozvane Republike Srpske Krajine Milan Babić dobio je 13 godina zatvora - ubio se u haškom pritvoru. Glavni krajiški policajac Milan Martić osuđen je na 35 godina zatvora.

Bez presude ostali su bivši predsjednik takozvane republike Srpske Krajine Goran Hadžić koji je lani umro od raka te vukovarski gradonačelnik Slavko Dokmanović koji se objesio u haškom pritvoru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najomraženija haška tužiteljica bila je Švicarka Carla del Ponte. Nije se smirila dok u pritvoru nisu završila trojica hrvatskih generala optužena za zločine u akciji Oluja 
Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak - sva trojica oslobođena po svim točkama optužnice.

Najviše optužnica i osuđenih povezani su sa Srbijom. Slobodan Milošević bio je još predsjednik države kada je optužen za zločine na Kosovu a onda i u Hrvatskoj i u BIH. Umro je u haškom pritvoru, a presudu nije dočekao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među posljednjima osuđenima su bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić koji je dobio 40 godina zatvora te bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić koji je prošli tjedan osuđen na doživotni zatvor. 

Na slobodi konačnu riječ Haškog suda čeka vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj - na oslobađajuću presudu za zločine u Hrvatskoj i BiH tužiteljstvo se žalilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 24 godine Haški sud je optužio 161 osobu, osuđeno je njih 84. 19 osoba je oslobođeno. Kazna doživotnog zatvora izrečena je 6 puta - svaki puta jednom od zapovjednika Vojske bosanskih Srba. 20 optuženih priznalo je krivnju. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo