S RADOM POČEO POZIVNI CENTAR ZA OBOLJELE OD RAKA: / 'Javljaju nam se i pacijenti iz Dubrave jer ne znaju gdje će se liječiti'

Image

Uz pomoć onkološkim pacijentima, ovaj pozivni centar je i za sve pacijente koji su se liječili u KB Dubrava

13.11.2020.
20:03
VOYO logo

S radom je počeo call centar za pacijente oboljele od raka, ali i sve iz KB Dubrava koji su ostali bez bolnice u kojoj su se liječili. Samo do podne zaprimili su 200 poziva. Telefon ne prestaje zvoniti, a za onkološke pacijente baš danas stiže i nova vijest. Uskoro će se na Vladi naći Nacionalni okvir u borbi protiv raka, koji Hrvatska čeka 11 godina. U tom vremenu izmijenilo se pet vlada, a od raka je umrlo pacijenata koji čine grad veličine Splita, javlja RTL.

Prvi dan telefoni ne prestaju zvoniti. Do podne su se na 100 poziva uspjele javiti, a drugih 100 je snimljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najviše zovu pacijenti iz KB Dubrava koji više ne znaju gdje će obaviti preglede, kako će to funkcionirati. Veliki je problem što su već neki imali zakazane preglede u studenom, odgođeni su, pa ne znaju ni gdje ni kada. Većina tih poziva su bili Zagreb, Sisak, Karlovac, barem kod mene, za kolegice ne znam", kazala je Ivana Lela iz pozivnog centra Ministarstva zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu, olakšalo bi im posao da građani imaju pripremljen matični broj osiguranika i OIB.

"Djelatnici u call centru će riješiti ono što mogu, a ono što ne mogu, zvat će nas koordinatore. Konkretno ja sam za KBC Sestre milosrdnice i sve bolnice imaju svoje djelatnike da bi se sve što je potrebno za onkološke bolesnike radilo nesmetano", rekao je Davor Kust, koordinator u KBC Sestre Milosrdnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važan korak

Uz pomoć onkološkim pacijentima, ovaj pozivni centar je i za sve pacijente koji su se liječili u KB Dubrava. Rade u dvije smjene.

"U tu mrežu treba nadodati i liječnike primarne zaštite i HZZO. Dakle, sve smo objedinili u jednu mrežu da bi najbolje komunicirali puteve naručivanja i dijagnostičke postupke", pojasnio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Udruga pacijenata oboljelih od raka, koje je jučer primio i predsjednik Republike, kažu, ovo je važan korak.

"Uvijek se treba nadati da smo nešto naučili iz prošlih nekakvih možda grešaka ili nedovoljno dobre organizacije. Ovo bi mogla doista velika stvar za pacijente kad se povezu s koordinatorima, pa da se za prvu ruku riješe pacijenti koji su naručeni u KB Dubrava", rekla je Ljiljana Vukota, članica Inicijatve Hrvatska protiv raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optimistično pismo

Baš u petak im je stiglo pismo u kojem stoji da će Nacionalni okvir protiv raka, koji čekaju više od 10 godina, uskoro biti dostavljen Vladi.

"Izuzetno optimistično pismo koje je vjetar u leđa. Mi iščitavamo riješenost Ministarstva zdravstva da se ovaj proces čim prije privede kraju čim prije. Za nas to čim prije znači kraj studenoga. Nadamo se da će to bit tako", smatra Vukota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da će vrlo brzo biti donesen. Evo, to ću prvi put iznijeti javno. Moja očekivanja su do početka prosinca ove godine. Ne znam hoćemo li uspjeti jer to ne smije biti lista dobrih želja, on mora biti utemeljen", kazao je Beroš.

Ako se donese strategija i pametno provodi, u idućih 10 godina može se spasiti život ljudi koliko ih primjerice ima Karlovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo