sjajne prilike pred gospodarstvom / S ministrom Panenićem smo razgovarali o poslovima u Iranu, investiciji u Vukovaru, aferi Konzultantica...

'Što se tiče stajališta premijera, on zastupa i stajališta i Vlade. dakle, puna potpora premijeru, to je jedini ispravan put', kaže ministar

20.5.2016.
18:46
VOYO logo

Pred hrvatskim gospodasrtvom sjajne su prilike. Od zemlje problema do zemlje rješenja - mogao bi postati Iran - zemlja iz koje se vratilo političko gospodarsko izaslanstvo na čelu kojeg je bila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Pred tvrtkom Gredelj posao stoljeća - no i potreba da država da veća jamstva za svoje gospodarstvenike.

O svemu smo u RTL-u Danas razgovarali s ministrom gospodarstva TomislavomPanenićem koji je bio dio gospodarsko - političkog tima u Iranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li Vlada dati potrebna jamstva Gredelju za posao stoljeća?

"Vlada stoji iza poslova koji se tamo dogovaraju. Mi smo se konkretno upoznali s modelima financiranja i u razgovoru s njihovim ministrom industrije iskazan je problem oko osiguranja financijskih i bankovnih jamstva. U sljedećim danima ćemo to podignuti na višu razinu i da se ti poslovi mogu realizirati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općenito i za ostale gospodasrtvenike, hoće li se uključiti HBOR i kako?

"Na Nadzornom odboru HBOR-a imat ćemo pitanje oko uključivanja HBOR-a iako to nije jedina banka. Obujam poslova koji se tamo može realizirati, u mogućnosti je da sve banke uključi u opseg poslovanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas ste bili u Vukovaru - gradonačelnik Ivan Penava otkrio nam je da i njemu trebaju Vladina jamstva jer postoji jedan potencijalni investitor koji bi zaposlio između 300 i 500 ljudi. Tko je tajanstveni investitor?

"Ne bi bilo u redu otkriti ime investitora u ovoj fazi dogovora. Ovim posjetom smo dali potporu i investitori i Gradu Vukovaru da se to proba realizirati. Sa strane Vlade smo razgovarali o mogućnostima, a ja ću to prezentirati kolegama da nađemo rješenje da ta investicija bude realizirana. Radi se o stranom investitoru".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jeku je afera Konzultantica, koje je Vaše stajaliste o arbitraži. Slažete li se s premijerom da treba nastaviti arbitraže, ali i sjesti s Mađarima za stol?

"Što se tiče stajališta premijera, on zastupa i stajališta i Vlade. dakle, puna potpora premijeru, to je jedini ispravan put".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na temu tvrtki na bubnju - ACI je bila probni balon - koji je vaš stav oko privatizacije hrvatskih tvrtki. Koje su one koje će se zaista prodati?

"Bilo je tu puno navoda oko tvrtki koje se prodaju. Zato smo i išli s analizom kako tvrtke posluju. Konkretna imena kad bude završena analiza će izaći i s tim tvrtkama će se i postići najbolji model. Ukoliko imamo uključene mirovinske fondove, ukoliko imamo strateške investitore, to je optimalni model kojim se može ostvariti dobrobit".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanima nas konkretno za Podravku i za ACI?

"To su probni baloni koji se puštaju. Nitko nije službeno rekao nijedno ime i ne bih ulazio u raspravu o tome", zaključio je Panenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo