epicentar hrvatske metalske industrije /

S Metalskom jezgrom Međimurje postaje izvorište inovacija

Image
Foto: emedjimurje.hr

Nositelj projekta, koji traje od 18. lipnja 2015. do 18. lipnja 2016. godine, je Međimurska županija i riječ je o prvom projektu takve vrste u Hrvatskoj koji je inicirala jedinica područne (regionalne) samouprave.

14.6.2016.
8:27
emedjimurje.hr
VOYO logo

'Međimurje je danas epicentar hrvatske metalske industrije, a tvrtke koje se u Međimurju bave obradom metala su po prihodima gotovo nadrasle 4 velika nacionalna brodogradilišta. K tome u zadnjih dvadesetak godina, dok je država trošila milijarde kuna na subvencije i sanacije posrnulih brodogradilišta, u Međimurju je izrastao jedan od najrazvijenijih industrijskih klastera u državi' - istaknuo je župan Matija Posavec na konferenciji za medije održanoj povodom završetka projekta izrade dokumentacije za Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec.

Kako se moglo čuti u uvodnom dijelu same konferencije, cilj same jezgre je uspostaviti istraživačko-razvojnu infrastrukturu gdje će domaći i vanjski stručnjaci moći u potpunosti iskoristiti svoj potencijal i razvijati inovativne projekte visoke tehnološke razine, piše eMedjimurje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po prvi put u Hrvatskoj nositelj jednog ovakvog projekta je županija

Za operativnu pripremu projekta i kasniju uspostavu Metalske jezgre zaduženi su Regionalna razvojna agencija Međimurje (REDEA) i Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom posljednjih 11 mjeseci pripremljena je studija izvedivosti s analizom troškova i koristi, izvedbeni projekt i projekt opreme za Metalsku jezgru koja će se smjestiti u prostorima bivše vojarne unutar Centra znanja, čime su osigurani preduvjeti za prijavu na očekivani poziv za ulaganje u infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija. Ukupna vrijednost projekta, uključujući rekonstrukciju zgrade u sklopu Centra znanja (bivša vojarna) i opremanje opremom za istraživanje i razvoj, iznosi 36 milijuna kuna.

Više pročitajte na portalu eMedjimurje.hr. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo