S KORONALETA ZA ZAGREB 'NESTAO' 41 PUTNIK: / Capak objavio da ih je 74, a zapravo ih je bilo 115: 'Nesporazum'; No još se nešto ne poklapa

Image
Foto: Pixsell/Ilustracija

Ovaj se let iz Frankfurta za Zagreb pokazao kao žarište koronavirusa s dvoznamenkastim brojem zaraženih putnika

17.5.2020.
12:11
Pixsell/Ilustracija
VOYO logo

Avion Croatia Airlinesa OU411 iz Frankfurta za Zagreb 2. svibnja sletio je u zagrebačku zračnu luku. Deset dana kasnije, pokazalo se da je taj let bio žarište zaraze koronavirusa.

"Imamo situaciju u kojoj su se vratile 74 osobe, zajedno s članovima posade. Među njima je bilo više radnika Đure Đakovića koji su se vraćali iz Švedske. Od njih se prvi razbolio 5. svibnja i sad ih imamo devetero. Osim njih, u Zadru je jedna osoba koja je putovala tim avionom i u Sisku druga te jedan strani državljanin koji je doputovao tim avionom u Istru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi ostali su kontaktirani, neki među njima još nisu pronađeni, niti se zna gdje se nalaze, ali upozoreni su i određena im je mjera samoizolacije", rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak 12. svibnja na redovitoj konferenciji za medije.

Nakon toga, bolest je potvrđena kod još dvoje ljudi, te se broj putnika zaraženih virusom koji su bili na letu popeo na 14. No sve druge brojke prilično su kontradiktorne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MARIJANA JE BILA NA LETU IZ FRANKFURTA: /

'Jako je bilo kaotično, morali smo ispuniti listić. Čovjek do mene pravio se da ne priča hrvatski'

Image
MARIJANA JE BILA NA LETU IZ FRANKFURTA: /

'Jako je bilo kaotično, morali smo ispuniti listić. Čovjek do mene pravio se da ne priča hrvatski'

'Nestao' 41 putnik

Dok je HZJZ cijelo vrijeme govorio o 74 putnika i članova posade, Zvjezdana Lovrić Makarić, koja je kao epidemiologinja zadužena za taj let, za Jutarnji je rekla kako "je ukupno na navedenom letu bilo 115 osoba od čega je 10 osoba napustilo Hrvatsku".

Capak je sve pripisao nesporazumu, Rekao je kako su putnici podijeljeni u skupine, i prema tome su im stizali podaci. "Jedan kolega radio je skupinu od 74, a to je skupina iz koje su proizašle sve dosad oboljele osobe. Drugi kolega radio je skupinu od 41 osobe iz koje zasad nema pozitivnih".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nesporazum i oko dana kada je prvi putnik obolio

Do nesporazuma je čini se došlo i kada se govori o prvom oboljelom. Na tiskovnoj konferenciji objavljeno je kako se prvi pacijent razbolio 5. svibnja.

No podaci HZJZ-a pokazuju kako je sve počelo najmanje dva dana kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi oboljeli potvrđen je 7. svibnja, nakon čega se tijekom epidemiološke obrade njegovih kontakata pokazalo da je putovao s većom skupinom putnika iz Švedske među kojima su neki imali blaže simptome već i prije samog leta" rekla je, dr. Lovrić Makarić za Jutarnji.

Prema svemu sudeći, datum koji je do sada objavljivan, 5. svibnja, dan je kada je prvi oboljeli počeo pokazivati prve simtome, a sedmi dan kada je bolest potvrđena testom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Croatia Airlines sve saznaje dva dana kasnije

No to ujedno znači i da su sve epidemiološke mjere poduzete s dva dana zakašnjenja, pa Croatia Airlines o zarazi na letu službeno doznaje tek 8. svibnja.

"Krizni stožer Croatia Airlinesa 8. svibnja 2020. od Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a primio je zahtjev za dostavu podataka o putnicima koji su 2. svibnja o.g. putovali letom OU411 Frankfurt - Zagreb", ističu iz iz CA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koncu, 14 osoba s leta pozitivno je na Covid-19, a kako neslužbeno doznaje Jutarnji, među njima je i jedan od petero članova posade, što za sada službeno nisu potvrdili ni CA ni HZJZ. Čak devetero oboljelih vezano je za putnike iz Švedske, odnosno djelatnike kompanije Đuro Đaković iz Slavonskog Broda. Na letu je ukupno bilo 20 osoba iz te kompanije.

Zaraženo je i troje putnika, jedan sa sisačkog i jedan sa zagrebačkog područja te stranac oženjen za Hrvaticu koji je došao u Istru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo