EKSKLUZIVNI INTERVJU /

Ruski veleposlanik Azimov za RTL: 'Nadamo se da će ruske banke nastaviti pomagati Agrokoru'

'Uvjeravam hrvatske prijatelje i kolege da nemamo nikakvih geopolitičkih ciljeva. Naš cilj je pomoći Hrvatskoj'

18.5.2017.
18:37
VOYO logo

Veleposlanik Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov u razgovoru za RTL prokomentirao je situaciju u Agrokoru, ali se i osvrnuo na odnose dviju zemalja.

Vaša Ekselencijo, dobar dan. Za sedam dana bit će 25 godina kako su Hrvatska i Rusija uspostavile diplomatske odnose. Kako biste danas ocijenili odnos tih dviju zemalja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija je bila među prvim zemljama koje su priznale Hrvatsku. Proteklih 25 godina odnosi su bii prijateljski, i na obostranu korist. Kada sam došao u Hrvatsku prije nekoliko godina, upitao sam se “zašto nema pravog razvoja u našim bilateralnoj suradnji – u politici, trgovini, gospodarstvvu I drugim poljima. Zaključio sam da je aktivni politički dijalog na visokoj razini ključ za bilateralnu suradnju. Nažalost, proteklih 7-8 godina nije bilo aktivnog političkog razgovora. 

Neki smatraju da je kolaps Agrokora Putinova kazna Hrvatskoj zbog izjave premijera Plenkovića o Krimu. Kako je doživljena ta izjava premijera u Moskvi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želim naglasiti da nema veza ili političkih elemenata. Rusija nikad ne koristi svoju pomoć kao politički instrument. pogotovo prema prijateljskim zemljama. Zanimala nas je stabilizacija Agrokora, jer nama stabilnost Agrokora znači i stabilnost vaše zemlje. Rusija je zainteresirana za oboje, jer je prijateljska zemlja Hrvatskoj. Stabilnost Hrvatske znači i kontinuitet naše bilateralne suradnje. 

Hrvatska vojska u sklopu NATO-ovu operacije odlazi u Litvu, nadomak ruske granice - smeta li vas to?

Hrvatska je disciplinirana članica NATO-a, i u tom savezu ima određene obaveze. To je suverena odluka Hrvatske, iako tu odluku da šalje vojsku u kontingent u Litvu I Poljsku tzreba odobriti Sabor. Ne zabrinjava nas to što je Hrvatska dio tog plana. Više nas zabrinjava činjenica da NATO povećava vojnu prisutnost blizu granica Ruske Federacije. To samo stvara nove podjele između nas I Zapadne Europe, imeđu rusije I NATO-a. Rusija nije prijetnja Nato-u ni Zapadnoj Europi. Želimo obnoviti naše konstruktivne razgvoore sa NATO-om I Europskom unijom. 

Hrvatski ministar vanjskih poslova idući tjedan putuje u Moskvu. Koliko je to po Vama važan susret?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je važan posjet, jer na toj razini nismo razgovarali od 2006. Vaša današnja predsjednica tada je bila ministrica vanskh poslova I službeno posjetila Moskvu. Inače imamo konstantan I koristan dijalog sa vašim ministarstvom vanjskih poslova. Potpisali smo protokol o političkim konzultacijama (savjetovanju?), i to se nastavlja na različitim razinama između dva ministarstva. Stierov posjet važan nam je jer obnavlja I potiče atmosferu suradnje na visokoj razini. S njim ćemo razgovarati o bilateralnim I međunardodnim pitanjima. Oko većine toga imamo zajednički pristup. 

Ima li nekih najava da bi Vladimir Putin mogao posjetiti uskoro Hrvatsku ili hrvatska predsjednica Rusiju?

Trenutno nema planova o posjetu našeg predsjednika, ali obzirom da imamo neku povijest političkih kontakata i posjeta logično je da na kraju treba doći i do susreta na najvišoj razini. Radimo na modalitetima mogućeg posjeta Moskvi jednog od vođa vaše velike i prijateljske zemlje. Posjetom na visokoj razini koji će se, nadam se, dogoditi krajem godine, pripremamo suštinu odnosa – brojne bilateralne dokumente koji će biti potpisani, i to će unaprijediti našu suradnju. Rusija je tradicionalno prijateljska i pouzdana prema svojoj prijateljskoj državi Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnoge u Hrvatskoj zanima hoće li ruske banke nastaviti kreditirati Agrokor?

Ovo su pitanja za Sber banku i vašu Vladu, ali želim naglasiti da su u ključnom I presudnom trenutku naše banke odigrale konstruktivnu i ključnu ulogu. Nadamo se da će ruske banke nastaviti pomagati Agrokoru kako bi se stabilizirala situacija. Ponavljam, stabilnost Agrokora znači i stabilnost vaše zemlje. A nama je to iznimno važno.

Možete li nam potvrditi podatke da drugi čovjek Sberbanke Maxim Poletaev danas stiže u Zagreb?

Nemam takvih informacija, koliko znam ne planira posjetiti Hrvatsku. Ali ako i posjeti, sigurno će imati konstruktivne razgovore sa predstavnicima vaše Vlade. Ruske banke odigrale su pozitivnu ulogu, i mislim da je ta uloga bila u interesu Hrvatske. Nama je to važnije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stječe se dojam da Rusija kroz gospodarstvo pokušava ostvariti geopolitički utjecaj u Hrvatskoj. Kakve su vam namjere?

Mi smo za razvoj trgovine i gospodarske suradnje, sa našim ulaganjima. Vjerujemo da je to u interesu hrvatskog gospdoarstva, kao što je u interesu i povećanje takve suradnje. Nažalost, potencijal koji imamo ne koristi se 100%. Zato je moj zadatak kao ambasadora da ostvarimo trgovinsku razmjenu od najmanje 3 milijarde eura, i ruska ulaganja u Hrvatskoj dovedemo do milijardu eura. Povećavanjem ulaganja i gospodarske suradnje, uvjeravam hrvatske prijatelje i kolege da nemamo nikakvih geopolitičkih ciljeva. Naš cilj je pomoći Hrvatskoj i naglasiti da je Rusija prijatelj i pouzdan partner Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislite li da Republika Srpska ima pravo na otcjepljenje od BiH?

Mislim da se to pitanje ne nameće. Mi smo za očuvanje atmosfere i duha Daytonskog sporazuma, dva entiteta, i tri konstitutivna naroda. Srbi, Bošnjci I Hrvati. Najvažnije je jamčiti jednaka prava svima njima. Mi, zajedno sa svim ostalim jamcima Daytona, ga želimo jačati. Protiv smo bilo kakvih kršenja ovog sporazuma. Siguran sam da će Republika Srpska ostati dio BiH i siguran sam da je stabilnost u toj zemlji u interesu Hrvatske. 

Kakve su Vaše procjene o sigurnosnom stanju na Balkanu? Odnosno postoji li po vama opasnost o oružanih sukoba?

Mi smo za stabilnost Jugoistočne Europe, odnosno Zapadnog Balkana. Rusija uvijek promiče stabilnost ove regije. Bili smo protiv NATO-fikacije Balkana. Želimo suradnju sa svim balkanskim zemljama, i mislim da i imamo izvrsnu biletaralnu suradnju sa svim zemljama. Istovremeno, protiv smo bilo kakvih podjela na Rusiju, SAD I Europsku uniju na Balkanu. Siguran sam da zajednički trebamo poticati stabilnost i sigurnost ove regije. Nama je to važno jer je Balkan važan za Europu. Mi smo za stabilnost i sigurnost bez ikakvih stranih uplitanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skraćenu verziju intervjua s prijevodom pogledajte ovdje:

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo