RUSKI OLIGARH VRAĆA STARI SJAJ NAJBOLJEM HOTELU EX-YU: / Planira podići zdanje koje bi imalo čak sedam zvjezdica

Image
Foto: PIXSELL

Umjesto obnove golemog hotelskog kompleksa, vlasnik Belvederea, ruski bogataš Viktor Vekselberg, namjerava sagraditi manji kompleks s 210 kreveta u samom hotelu te 60 u vilama,

21.1.2019.
17:07
PIXSELL
VOYO logo

Danas zapušteni dubrovački hotel Belvedere u vrijeme bivše Jugoslavije bio je najluksuziji s ove strane Jadrana. Vlasnik hotela, ruski oligarh Viktor Vekselberg odlučio je na mjestu golemog hotelskog kompleksa sagraditi manji, ali najluksuzniji hotel u Hrvatskoj koji bi imao čak sedam zvjezdica i mogao bi ugostiti najveće svjetske gospodarske i državničke skupove, piše Slobodna Dalmacija.

Prvi korak k tomu trebalo li poduzeti Gradsko vijeće Dubrovnika i u srijedu, na prvoj ovogodišnjoj sjednici, usvojiti izmjene planskih rješenja kao preduvjet za gradnju novog Belvederea. Ako se to dogodi, u idućih godinu dana ishodovat će se potrebne dozvole i zatim krenuti s rušenjem postojećeg i gradnjom novog hotela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt pod paskom UNESCO-a

Prema postojećim planovima, taj jedini preostali neobnovljeni hotel u Dubrovniku trebao je imati 600 kreveta, garažu s 500 parkirališnih mjesta te kongresnu i koncertnu dvoranu. No, Vekselberg je odlučio sagraditi manji hotelski kompleks s 210 kreveta u samom hotelu te 60 u vilama, a za to je spreman uložiti između 120 i 150 milijuna eura.

Prema pisanju Slobodne Dalmacije, projekt novog Belvederea, koji je izradio je arhitektonski studio 3LHD dubrovačkog arhitekta Marka Dabrovića, trenutno je prvi projekt u Hrvatskoj čiju je Studiju utjecaja na dobra svjetske baštine potvrdio UNESCO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Belvedere" je smješten na izuzetnoj lokaciji koju odlikuju mediteranski krajolik, strmi teren i usitnjena urbana matrica predjela Ploče. Zgrada hotela u cjelini je oblikovana kao meka terasasta struktura niske katnosti koja se obzirno i pažljivo prilagođava topografiji i reljefu. Ozelenjeni krovovi terasa potpuno se utapaju u cjelokupni ansambl okolne prirode", pojasnili su iz UNESCO-a.

Image

14.08.2015., Dubrovnik - Hotel Belvedere nekad jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela potpuno je devastiran tijekom Domovinskog rata te je danas jedini neobnovljeni dubrovacki hotel. Nalazi se na kraju grada, a iz hotela se pruza pogled na staru gradsku jezgru, otok Lokrum i Cavtat. Na prvoj odrzanoj drzbi nije bilo zainteresiranih za kupnju kompleksa te je hotel prodan na drugoj drazbi tvrtki Vila Larus za 12,2 milijuna eura jedinom zainteresiranom kupcu. Iza tvrtke Vila Larus stoji ruski milijarder Viktor Vekselberg. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

'Dali smo sve,a dobili ništa'

No, tim projektom nisu oduševljeni svi u Dubrovniku. Na nož su ga dočekali dubrovački arhitekti okupljeni u Društvo arhitekata Dubrovnika koji smatraju da njihov kolega Dabrović nije vodio računa o javnom interesu, a ima i onih koji drže da je veliki hotelski kompleks predviđen starim prostornim planom puno bolje rješenje od malog, superluksuznog hotela. Projektu se, piše Slobodna Dalmacija, protive i članovi nezavisne liste Srđ je Grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukidanjem postojećeg DPU-a i izmjenama GUP-a Grad Dubrovnik namjerava na području Belvederea oduzeti sve ono što su do sada građani Dubrovnika, a napose stanovnici kotara Ploče iza Grada, kao i okolnih kotareva, mogli slobodno koristiti, a što je bilo predviđeno i DPU-om, kojeg se hoće ukinuti na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća. Dali smo sve, a dobili ništa", stoji u priopćenju liste Srđ je Grad.

Oni smatraju da bi novim projektom građani bili zakinuti za planiranu javnu garažu te pristup moru, a ne sviđa im se ni ideja izgrade heliodroma na toj lokaciji. Pritom optužuju gradonačelnika Matu Frankovića da je javne potrebe podredio potrebama investitora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo