žestoki obračuni / Ruski i engleski huligani napravili kaos u Marseilleu: ozlijeđeno najmanje 35 ljudi, jedan kritično

Scene uličnih borbi iz Marseillea koje su se proširile društvenim mrežama zorno su pokazale brutalnost huligana

12.6.2016.
10:40
VOYO logo

U sukobima engleskih i ruskih navijača uoči, za vrijeme i nakon utakmice nogometnog EP-a između Rusije i Engleske (1-1) odigrane u Marseilleu, a u koje su se umiješali i lokalni huligani, najmanje je 35 osoba ozlijeđeno, a jedan je engleski navijač u životnoj opasnosti.

Iako su nakon incidenata koji su se u Marseilleu počeli događati već u četvrtak, Francuzi angažirali oko 1200 policajaca na održavanju javnog reda, kaos na ulicama francuskog lučkog grada nije zaustavljen. Policajci su priveli šest osoba, a kako bi zaustavili nasilje bili su prisiljeni treći dan zaredom koristiti i dimne bombe sa suzavcem. Tri su policajca u tim akcijama lakše ozlijeđena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nereda nije bilo samo u Marseilleu. U Nici su se u subotu navečer sukobili navijači Sjeverne Irske i lokalni huligani. Prema policijskim izvješćima, sedam osoba je ozlijeđeno, jedna od njih zadobila je ozljede glave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scene uličnih borbi iz Marseillea koje su se proširile društvenim mrežama, a pokazala ih je Francuska televizija, zorno su pokazale brutalnost tzv. navijača koji su u sukobima koristili sve što bi im došlo pod ruku, od stolica do metalnih šipki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP

(AP)

UEFA i FA osudili nasilje

Europski nogometni savez (UEFA) i Engleski nogometni savez (FA) osudili su incidente, a čelnici europske krovne nogometne organizacije najavili su hitan sastanak na temu suzbijanja navijačkog nasilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi koji se pribjegavaju nasilju nemaju mjesto u nogometu", stoji u UEFA-inom priopćenju. Iz Engleskog nogometnog saveza pozvali su navijače na "pristojno ponašanje" te izrazili razočaranje scenama viđenim u Marseilleu.

Organizatori Europskog nogometnog prvenstva izrazili su bojazan da bi se scene iz Marseillea mogle ponoviti i u drugim francuskim gradovima, a prvi dvoboj od onih koje su svrstali među najrizičnije, današnja je utakmica Hrvatske i Turske na pariškom Parku prinčeva. Taj je sraz na skali rizika od 1 do 4 dobio ocjenu 3, baš kao i utakmice Njemačka - Poljska (16. lipnja na Stade de Franceu), Engleska - Wales (16. lipnja u Lensu) i Ukrajina - Poljska (21. lipnja u Marseilleu).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na svim tim utakmicama će biti postrožene mjere opreza. Nakon onoga što se dogodilo u Marseilleu, više ne smije biti propusta u osiguranju, a odgovor na bilo kakav oblik nasilja mora biti brz i efikasan", izjavio je voditelj Nacionalnog odjela za borbu protiv huliganizma Antoine Boutonnet za agenciju AFP.

Francuski ministar unutarnji poslova Bernard Cazeneuve izdao je priopćenje u kojem ističe da francuska policija ima pod kontrolom sigurnosnu situaciju te da su u obzir uzete "sve prijetnje, uključujući i one od mogućih terorističkih napada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski mediji navode kako UEFA neće propustiti kazniti nogometne saveze Engleske i Rusije, a francuske i engleske novine su navijačke sukobe u Marseilleu nazvale sramotnima. Prema francuskom sportskom dnevniku L'Equipeu "strah je već pobijedio na Euru", a sportskim prilogom nedjeljnog izdanja londonskog Daily Maila dominira naslov "Povratak u crne godine".

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo