ČIJI JE DRON KOJI JE PAO NA JARUNU? / Oglasio se i NATO: 'Pratili smo objekt koji je pao u Zagrebu'; Rusko veleposlanstvo: 'Letjelica je proizvedena na području Ukrajine'

Image

Podsjetimo i kako je premijer Plenković danas komentirao novonastalu situaciju rekavši kako je "riječ o letjelici ruske proizvodnje" i kako se ne zna je li riječ o letjelici u posjedu Rusije ili Ukrajine

11.3.2022.
14:43
VOYO logo

Policija od jutra provodi očevid nakon sinoćnjeg pada objekta iz zraka na Jarunu, a na terenu su policijski timovi specijalizirani za postupanje i reagiranje kod takve vrste događaja. Nakon što je jučer objekt pao s neba, među građanima je nastala panika i ubrzo se mnogo ljudi okupilo kako bi vidjelo o čemu se radi.

Večernji list poslao je upit NATO-u o bespilotnoj letjelici, a odgovor su dobili tek šest sati nakon poslanoga upita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"NATO-ova integrirana zračna i raketna obrana pratila je put letenja objekta koji se na kraju srušio u Zagrebu. Hrvatske vlasti najavile su da istražuju incident", rekao je, uime NATO-a, dužnosnik saveza.

Image
CURE NOVI DETALJI INCIDENTA NA JARUNU /

Hrvatska kontrola zračne plovidbe dron koji se srušio u Zagrebu nije 'vidjela': Ključ je bio u transponderu...

Image
CURE NOVI DETALJI INCIDENTA NA JARUNU /

Hrvatska kontrola zračne plovidbe dron koji se srušio u Zagrebu nije 'vidjela': Ključ je bio u transponderu...

'Rusija nema takve dronove od 1991.'

Oglasilo se i rusko veleposlanstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veleposlanstvo Ruske Federacije u Hrvatskoj o srušenom dronu je upoznato iz priopćenja hrvatskih medija, koji su naveli kako sad eksperti provode istraživanje oko ove situacije, dakle sva pitanja oko incidenta moraju biti upućena tim stručnjacima te Veleposlanstvu Ukrajine u Hrvatskoj jer taj dron je bio proizveden na teritoriju Ukrajine.

Ruske snage nemaju u naoružanju takve dronove od 1991. Odnosno od raspada Sovjetskog Saveza. Predlažemo raspitati se kod odgovornih hrvatskih tijela kako i na koji način bi mogao slobodno letjeti teritorijom susjednih država. Uslijed njegova pada, srećom, nije bilo civilnih žrtava - stanovnika Zagreba", rekli su iz ruskog veleposlanstva za Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne zna se je li riječ o letjelici u posjedu Rusije ili Ukrajine

Podsjetimo i kako je premijer Plenković danas komentirao novonastalu situaciju rekavši kako je "riječ o letjelici ruske proizvodnje" i kako se ne zna je li riječ o letjelici u posjedu Rusije ili Ukrajine.

Kasnije je presicu održao i ministar obrane Mario Banožić koji je iznio određene detalje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što sigurno znamo jest da je letjelica došla iz Mađarske brzinom od 1000 km/h. To je sve što možemo reći", rekao je Banožić. "Želimo poslati poruku građanima da ovo vjerojatno nije bila prijetnja Hrvatskoj. Prikupili smo dosadašnje podatke i očekujemo da ćemo prikupiti podatke s letjelice", rekao je Banožić.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo