RUSI OTVORILI KARTE: / Otkriveno što stoji iza zahtjeva Sberbanke i na koje pozicije u vrhu Agrokora žele svoje ljude

Image

Ivica Todorić je na rubu gubitka kontrole u Agrokoru, tvrde stručnjaci upoznati s trenutnom situacijom

18.3.2017.
20:51
VOYO logo

Sberbank te drugi glavni vjerovnici hrvatskog koncerna Agrokor sastat će se kako bi raspravili o postavljanju svojih ljudi u upravljačka tijela kompanije. Prvi je službenu potporu onoga što se najavljivalo još jučer dobio Bloomberg od prvog zamjenika Sberbanka Maksima Poletaeva.

Kako danas neslužbeno doznaje RTL Danas, Sberbanka želi svoja dva čovjeka u Nadzornom odboru Agrokora. Glavni razlog je operativna kontrola nad poslovanjem, što je potvrdio i sam drugi čovjek ruske državne banke u razgovoru sa Bloomberg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još ne mogu procijeniti koliko će dodatnog novca biti potrebno, ali pretpostavljam da bi cifra mogla biti značajno smanjena nakon razgovora s glavnim dobavljačima i kreditorima", rekao je Poletaev.

SAD JE SLUŽBENO, SBERBANK ŽELI SVOJE LJUDE U UPRAVI AGROKORA: ‘Zašto su se kršili ugovori i zbog čega je bilo problema s dobavljačima?’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je kazao Poletaev, vjerovnici žele znati da će moći trenutačno reagirati na eventualne promjene. Također kaže da se trenutno pokušava shvatiti zašto je kompanija s tako stabilnim rezultatima i rastom došla do ovakve krize, zbog čega je kršila ugovore i imala probleme s dobavljačima. Čim se riješi problem likvidnosti, Sberbanka će biti spremna razmisliti o mogućnosti dugoročnog restrukturiranja duga Agrokor grupe.

AGROKOR IMA JOŠ JEDAN OZBILJAN PROBLEM: Ministar financija konačno rekao što očekuje od Todorića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerojatno je da će biti razumno prodati neku imovinu koja nije dio temeljnog poslovanja te istovremeno krenuti tražiti investitora s velikim isustvom u industriji, koji bi bio prihvatljiv vjerovnicima i dioničarima. Sberbank je spreman biti Agrokorov savjetnik u toj potrazi", zaključio je Poletaev.

No, Rusi ipak tvrde kako ne žele preuzeti Agrokor. "Mi ne želimo preuzeti tvrtku i ne razmišljamo o toj opciji", rekli su iz Sberbanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sberbanka ovako štiti svojih 1,3 milijardi eura koliko je uložila u financiranje Todorićevog koncerna. Koju će kompaniju Agrokor morati prodati ostaje i dalje otvoreno.

KREDITNA AGENCIJA PONOVNO OCIJENILA POSRNULI AGROKOR: Sada znamo i kojih mu šest loših čimbenika ruši rejting

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ako njegov plan stabilizacije zadovolji ruske vjerovnike oni će mu kroz tri mjeseca pustiti još novca da može platiti gigantske rate koje dospijevaju u 2018., 2019., 2020...

Varijanta gdje Rusi traže dva mjesta u Nadzornom odboru možda je i nabezbolnija za Todorića koji na ovaj način mora pristati na kompromis sa vjerovnicima. Spominjala se i puno ekstremnija varijanta gdje Todorić i obitelj moraju otići, no to očito Rusi za sada ne žele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo