najbolji i najgori potezi / RTL-ova anketa: gotovo 60 posto ispitanih građana Vladu smatra neuspješnom, najviše krive Oreškovića

Prema anketi RTL-a, gotovo 60 posto ispitanih građana ne smatra kako Timov tim funkcionira. Upitali smo građane da ocijene poteze nove Vlade

5.3.2016.
18:55
VOYO logo

Funkcioniranje Vlade 58 posto ispitanika smatra potpuno ili uglavnom neuspješnim, a da suradnja Domoljubne koalicije, Mosta i premijera Tihomira Oreškovića funkcionira osrednje ocijenilo je 28 posto ispitanika. Kao uspješnu vidi je gotovo 10 posto, dok se još nije odlučilo ili zasada ne zna nešto više od 5 posto ispitanika.

Image

Pri tome je zamljivo da u sličnom postotku od oko 20 posto i birači HDZ-a, baš kao i birači Mosta Vladu smatraju neuspješnom, dok ju potpuno, uglavnom ili osrednje uspješnom vidi njih oko 70 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada prijeđemo na traženje krivca za loše funkcioniranje, najviše ispitanika, njih gotovo 40 posto, pire prstom u premijera Tihomira Oreškovića. Da je HDZ kriv misli 33 posto ispitanika, dok krivnju na Most  svaljuje 16 posto ispitanika. 

Image

U prvih pet krivaca vidimo ušla je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ali u značajno manjem postotku, a slično je i s podijeljenom krivnjom među sve političke aktere. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za građane značajnijih poteza još nije bilo, pa je velik broj ispitanika upravo to zamjerio novoj Vladi.

Najviše ispitanika kao najbolju odluku ocijenjuje najavu da se neće rezati plaće i mirovine - to smatra njih 29 posto. No, proračun Vlada donosi tek idući tjedan, pa vidimo da je odmah nakon toga zamjerka da u mjesec i pol dana još nije bilo dobre odluke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10 posto ispitanika najboljom odlukom smatra ukidanje Odbora za neprofitne medije u Ministarstvu kulture, dok se na listi top pet odluka našao i pokušaj zaštite bivšeg ministra branitelja Mije Crnoje nakon što su otkrivene njegove afere. Oko pet posto ispitanika smatra da su baš sve dosadašnje odluke bile dobre.

Na listi s najgorim odlukama Vlade i ministara čini se kako su ispitanici najnezadovoljniji izborom ministara. Njih 15 posto smatra da su loši, nestručni i nekvalitetni. Ovdje je opet i slučaj s bivšim ministrom branitelja. Na trećem mjestu je neispunjeno obećanje o smanjivanja plaća dužnosnika. Vidimo da to zamjera 12 posto ispitanika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Podsjetimo da je zasada propao i pokušaj Mosta o ukidanju određenih saborskih povlastica. U sličnom postotku je i kritika zbog sporosti u donošenju odluka kao i u izboru zamjenika i pomoćnika, dok upravo odabir Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture 8 posto ispitanika smatra nagorom odlukom. 

Kada bismo ovu listu još produljili, tu bi se našli i problemi oko još uvijek napolarazriješenog šefa SOA-e Dragana Lozančića, kao i prijedlog Milijana Brkića za novog ministra branitelja, ali i previranja među strankama na vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo