DALMACIJA OBOJANA U PLAVO / RTL-ov izborni analitičar: 'HDZ-u neće biti problem to što Karamarko nije popularan poput stranke'

Nakon dvije slavonske izborne jedinice, RTL je jučer objavio nove rezultate naše velike ankete o raspoloženju biračkog tijela. HDZ je pobijedio i u Dalmaciji, no te rezultate treba staviti u kontekst i zato su u RTL Direktu kod Zorana Šprajca gostovali RTL-ovi izborni analitičari prof. Božo Skoko i Krešimir Macan

14.10.2015.
22:49
VOYO logo

Nakon dvije slavonske izborne jedinice, RTL je danas objavio nove rezultate naše velike ankete o raspoloženju biračkog tijela koja se provodi na 10.000 ispitanika. Stigli su rezultati za dvije najjužnije izborne jedinice - IX. i X. , i kao i u Slavoniji i ovog puta najviše razloga za zadovoljstvo imaju u HDZ-u. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, ove rezultate treba staviti u kontekst i zato su u RTL Direktu kod Zorana Šprajca gostovali RTL-ovi izborni analitičari prof. Božo Skoko i Krešimir Macan.

Image
EKSKLUZIVNA RTL ANKETA /

Bitka za Dalmaciju: nakon Slavonije, HDZ uvjerljiv i od Karlobaga do Prevlake!

Image
EKSKLUZIVNA RTL ANKETA /

Bitka za Dalmaciju: nakon Slavonije, HDZ uvjerljiv i od Karlobaga do Prevlake!

Dakle, po vašoj procjeni, jesu li ovi rezultati dovoljni da kažemo da će to biti noć HDZ-a? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macan: "Velike su šanse ako su uzeli ove četiri jedinice. Ovdje ostvaruju odličan rezultat i to im daje jednu prednost koju bi trebalo nadoknaditi u Zagrebu ili Istri što će biti veliki izazov za SDP. U ovom trenutku mi se čini da imaju stabilnu prednost i da će po mandatima biti najjača koalicija u Saboru".

Skoko: "Slažem se. HDZ može biti zadovoljan. Bez obzira što su ankete ankete, ali su dosta reprezentativne. Ne možemo očekivati da će kampanja promijeniti previše. Kampanja bi mogla promijeniti rejtinge do pet posto, plus-minus".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U IX. izbornoj jedinici HDZ je 2007. osvojio isto 10 mandata koliko im danas daje i naše istraživanje, a 2011. 8 mandata. SDP je 2007 dobio 4 mandata a 2011. 6 mandata. 

Skoko: "Ovdje se lijepo vidi kako se HDZ uspješno vratio na početne pozicije 2007. godine kada je uspio formirati vladu". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macan: "Što se SDP-a tiče, ovo je odličan rezultat za najjaču jedinicu u kojoj HDZ drži primat".

Idemo vidjeti usporedbu za X. izbornu jedinicu. Dakle, 2007. HDZ je ondje osvojio 8 mandata 2011. 6, a evo naša anketa mu sad daje 7.  SDP tu stoji dosta ujednačeno - 2007. 5 mandata, 2011. 5, a sada evo 6 mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macan: "SDP-ov rezultat ne iznenađuje s obzirom da je Milanović tamo popularniji od Karamarka. Imamo bazen nezadovoljnih birača koji je prije odlazio don Ivanu Grubišiću ili nekome drugom".

Skoko: "HDZ je uspio vratiti povjerenje birača iz 2011. godine, ali nam rezultat iz 2007. govori da postoji bazen potencijalnih birača koje može zahvatiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovo je izuzetno zanimljivo vidjeti kako stoje dva stranačka lidera, Tomislav Karamarko i Zoran Milanović. U IX. izbornoj jedinici 44 posto birača misli da bi Karamarko bio bolji kandidat za premijera, a njih 30,8 posto da bi to bio Milanović. Dakle, ovdje to korelira sa stranačkim rezultatima, ali u X. izbornoj jedinici je situacija potpuno obrnuta - skoro 37 posto građana misli da bi Milanović bio bolji premijer, a Karamarko dobiva manje od svoje stranke kao premijera ga želi vidjeti 33,3 posto?

Macan: "Simptomatično je da u IX. jedinici Karamarko prolazi lošije od koalicije. A s obzirom da Milanović vodi personiliziranu kampanju, on je SDP-ov adut na koji igraju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Preferencije glasača kandidata za premijera u IX. izbornoj jedinici

Skoko: "SDP-u je Milanović adut, poglavito zadnjih mjeseci kada je ispeglao svoj imidž i donekle nastupiti kao lider pa i dobiti simpatije nekih koji mu nisu bili skloni. Ali, problem je što osim njega i potpredsjednika Grčića ne vidimo nikoga iz tog tima koji bi trebao provesti to nam obećavaju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko HDZ-u može biti problematično da Karamarko nije toliko popularan kao stranka? 

Skoko: "Ne bih to smatrao pretjerano presudnim. Birači biraju liste, a ne direktno premijera".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Preferencije glasača kandidata za premijera u X. izbornoj jedinici

Cijeli razgovor pogledajte u prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo