letjelica europske agencije / RTL ekskluzivno s Frontexom u nadzoru morske granice: Kamere jasno snimaju čak i ribe u moru!

Frontex prati sve neregularne migracije na europskim vanjskim granicama

6.8.2018.
21:15
VOYO logo

Kako migranti sve više pritišću rutu Grčka-Crna Gora-BiH-Hrvatska, Europska agencija za nadzor granica već je poslala 10 svojih časnika koji pomažu u otkrivanju prijevare s dokumentima i ukradenih vozila.

No od prije nekoliko dana u Hrvatsku su poslali i letjelicu iz koje se snima situacija duž granice. S timom Frontexa poletjela je i naša ekipa, ovoga puta u nadzor morske granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema za panoramski let iznad zadarskog arhipelaga i međunarodnih voda prema Italiji izgleda poput turističkog leta. Ali iz ovog se aviona razgledava puno detaljnije. Skenira se i snima iz zraka, identificira brodove i traga za sumnjivim iskrcajima na plažama.

Reporterska ekipa RTL-a u avionu je Europske agencije za nadzor granica koja će dva mjeseca nadzirati detaljno i hrvatske granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je prva ovakva misija koju smo poduzeli na zahtjev hrvatskih vlasti kako bi još više unaprijedili kontrolu granice", rekao je Van Lierop, glasnogovornik Frontexa.

Posljednja dva tjedna mali, ali dobro opremljeni avion stacioniran je u zadarskoj zračnoj luci i nadzire hrvatsku granicu prema Bihaću, ali i morsku granicu prema Italiji. Na snimkama se mogu vidjeti čak i tune u moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo termo kamere na nosu aviona i nautički radar za slučajeve kad letimo nad morem. Sve informacije prikupljaju senzori i šalju direktno u naš koordinacijski centar u Varšavi preko satelitske veze i specijalne antene koju imamo  montiranu letjelici", kaže Disma Malgerini, operativni časnik Frontexa.

U Frontexovom sjedištu u Varšavi u timu je i predstavnik hrvatske policije koji sudjeluje u analiziranju podataka pristiglih direktno video streamom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Unutar ove sobe razvijamo posao koji je povezan s nadzorom kojega upravo provodimo i na hrvatsko-bosanskoj granici. Avion šalje snimku sa svojih kamera direktno u ovu sobu, ali i u nacionalne centre za strance u svakoj zemlji", pojašnjava Leo Deisinger, voditelj tima MUP RH u Frontexu.

Frontex prati sve neregularne migracije na europskim vanjskim granicama čiji intenzitet varira, a težište pritiska na granice stalno se premješta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno, više neregularnih migracija vidimo na udaljenijim vanjskim granicama poput Španjolske, Italije i Grčke, vidimo ih i ovdje također, no vidi se da su migracije preko Zapadnog Balkana u ovom trenutku u niske", komentira Van Lierop.

Najviše ilegalnih migranata u ovom trenutku u Europsku uniju pokušava ući preko Španjolske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo