SRBIJANSKA OPTUŽNICA / RTL doznaje: Hrvatskim pilotima moglo bi se suditi u odstunosti već idući mjesec. S njima će razgovarati premijer

Koje mehanizme Hrvatska ima na raspolaganju - U Vladi ne otkrivaju. Detalji će se brusiti ovaj tjedan na sastanku s ministrom branitelja

21.8.2022.
19:06
VOYO logo

Piloti koji čekaju suđenje u Srbiji zbog navodnog ratnog zločina u BiH - u odsutnosti bi se moglo suditi već idući mjesec nakon što je potvrđena optužnica.

"Ona nema pravno utemeljenje, isključivo je političke prirode. Odbacujemo je i povući ćemo korake kako bi zaštitili građane", kazao je Gordan Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska negira krivnju četvorice pilota za ubojstvo 13 civila od čega 6 djece u izbjegličkoj koloni na Petrovačkoj cesti. Ali i pravo Srbije da diže optužnicu i sudi im.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić - zadovoljan što je pravosuđe njegove države pokrenulo slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'TRAŽIMO ODGOVORNOST' /

Vučić komentirao optužnice protiv hrvatskih pilota: 'Oni koji su ubijali djecu, a proglašeni junacima…'

Image
'TRAŽIMO ODGOVORNOST' /

Vučić komentirao optužnice protiv hrvatskih pilota: 'Oni koji su ubijali djecu, a proglašeni junacima…'

"Nisam tužitelj za ratne zločine, ali sam ponosan na činjenicu je netko imao hrabrosti nakon 27 godina da traži odgovornost za ubijenu srpsku djecu i starce. Za mene je tih 8 zaklopljenih očiju veća svetinja. Nadam se da će zločinci odgovarati, oni koji s stvarno ubijali djecu i pritom proglašavani za junake", kazao je Vučić.

Iako je bio na korak od mikrofona srpskom kolegi nije odgovorio predsjednik Zoran Milanović. Jednog od pilota s optužnice Danijela Borovića koji je s MIG-om 21 JNA sletio u Hrvatsku i tako vojsci priskrbio prvi nadzvučni avion - lani je odlikovao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučiću nije prešutio šef Sabora.

"Imaju svoje probleme oko Kosova, problema hoće li na rusku stranu ili na stranu zapada i koristi ove situacije da skrene pozornost sa stvarnih problema. Okrenite se budućnosti, pogledajte se u ogledalo i razmislite o tome što radite", kazao je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik po službenoj dužnosti jednog od pilota kaže da ga nitko s hrvatske strane nije kontaktirao, ni ministarstvo ne otkriva karte.

"Vlada od prvih informacijama ovom problemu pristupa međuresorno. Pravne službe nadležnih ministarstava razmatraju domaće i međunarodne pravne mehanizme. Kako je najavljeno uskoro će se ponovno održati sastanak s pilotima o daljnjim postupanjima", navode iz ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A za stol će i s ministrom branitelja u petak 26. kolovoza. Što bi država mogla pitali smo bivšu premijerku Jadranku Kosor u čije su vrijeme optužnice stizale kao na traci. Njezina vlada donijela je zakon o ništetnosti pravnih akata iz Srbije. Osporavao ga je tadašnji predsjednik Ivo Josipović - no bez reakcije Ustavnog suda.

"To je blokada srbijanskih pregovora u poglavlju 23. Ja da sam u prilici ja bi to učinila, odnosno ja ne bi dopustila niti otvaranje poglavlja 23.", kazala je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pilote će kako doznajemo uskoro primiti i premijer na čije se izjave o zaštiti pozivaju optuženi piloti.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo