RTL doznaje hoće li s porastom cijena rasti i cijena čvaraka: 'Ne kupuju se na kilu, uzme se 20 deka za gušt'
Hrvatski čvarci, osobito oni iz Samobora, sve su popularniji u inozemstvu. Njihov izvoz na godinu raste za 15 posto, zbog čega se morala pojačati i proizvodnja. I dok se stranci ne brinu previše oko cijene ove delicije, domaći kupci već se pitaju hoće li se cijena čvaraka, koji su i sada već prilično skupi, povećati.
Vlasnik tvrtke za proizvodnju čvaraka, Miroslav
Mataušić govori: "Nama se proizvodnja povećala značajno,
otprilike nekih 50-tak posto zadnje dvije godine s time da nam
jako raste izvoz, po 15 posto svake godine, a sada očekujemo još
veći izvoz s obzirom da smo se prebacili u puno veću proizvodnju
nego prije".
"U Hrvatskoj nažalost ne možemo kupiti takvu sirovinu jer mi tražimo isključivo slaninu. Svinjske polovice ili nešto slično što bi možda mogli kupiti u Hrvatskoj, ali kad govorimo o čistoj slanini možemo je nabaviti samo izvana, iz uvoza. U našem slučaju, iz Danske".
Iste one koja je u vrijeme bivše države slala svoje ljude da
ovdje nauče nešto o svinjogojstvu. Danas samo danska tvrtka iz
koje dolazi slanina na godinu obradi 18 i pol milijuna svinja,
dok se u cijeloj Hrvatskoj obradi tek milijun i pol. No vratimo
se mi na čvarke, za domaće prilike kilogram je i dalje mnogima
preskup.