PRIPREMA SE STRATEGIJA / RTL Dosje otkriva kakve političke križaljke možemo očekivati nakon izbora 5. srpnja

Poruke glasačima, ali i stranačkim protivnicima upućuju se svakodnevno, a odnosi snaga nikada nisu bili nepredvidljiviji

24.5.2020.
21:30
VOYO logo

Za točno šest tjedana izlazimo na birališta, 5. srpnja bit će održani 12. parlamentarni izbori, a predizborna kampanja trajat će 17 dana. No, i prije početka službene kampanje, kandidati već bombardiraju birače

Image
krenuo za suprugom /

Nino Raspudić ulazi u politiku! 'Tjednima se spekulira o tome. Idem na izbore na listi Mosta'

Image
krenuo za suprugom /

Nino Raspudić ulazi u politiku! 'Tjednima se spekulira o tome. Idem na izbore na listi Mosta'

Poruke glasačima, ali i stranačkim protivnicima upućuju se svakodnevno, a odnosi snaga nikada nisu bili nepredvidljiviji. Kakve političke križaljke možemo očekivati? Ovotjedni RTL Dosje donio je Adrian De Vrgna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se bitka bije između ključnih aktera, a i ankete pokazuju da će novu Vladu sastaviti - ili HDZ u postizbornoj križaljci, ili SDP s partnerima, verbalna paljba postaje sve žešća pa se i dvojbašefa Republike hoće li izaći na izbore koristi za obračune baš kao i izjave tko je koga vrijeđao.

"Mislim da je to znakovita poruka za gospodina Bernardića kao i za birače ljevice", izjavio je premijer AndrejPlenković, a nadovezao se i prozvani DavorBernardić:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mislim više komentirati izjave gospodina Plenkovića, a od 5. srpnja neće biti ni potrebe."

Za oštre poruke nisu zaduženi samo šefovi stranaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodin Bernardić prvo neka reda napravi u svom kokošinjcu, a kad takva lisica uđe u kokošinjac, sve se korisne kokice razlete pa će tako biti i na ovim izborima", naglasio je ministar gospodarstva DarkoHorvat.

"Imamo 15 ministara koji su morali otići iz Vlade. Druga je brojka 18, 18 mrtvih u domu za starije i nemoćne osobe u Splitu bez političke odgovornosti. I treća brojka je, evo danas, 61 - 61 dan od potresa u Zagrebu da nisu bili u stanju donijeti zakon", ističe član Predsjedništva SDP-a Arsen Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HDZ-u primaju udarce i iz vlastitih redova.

"Tko krene gaziti, tko krene đonom, dobit će đonom. Evo najavljujem i to, ako krenete đonom, đon ćete dobiti s laktom", riječi su gradonačelnika Vukovara IvanaPenave koji je otišao u Domovinski pokret Miroslava Škore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako Penava na zadnjim izborima osvaja samo pet posto prefencijskih glasova, a ni na ostale izazivače osim Stiera HDZ više ne računa, ministar bez članske iskaznice koji se sada spominje kao nositelj u 5. izbornoj jedinici, tada je osvojio četiri puta više glasova.

I dok Plenković šalje poruke Škori koji okuplja sve desno od HDZ-a, Škoro za svoju bivšu stranku nemalijepihriječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije oligarhija što HDZ vodi, to je jedan kartel."

"Mene čudi njegova oštrina…meni je on bio jako simpatičan", odgovorio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ne isključuju međusobnu postizbornu suradnju, ali je zato iz priče isključen, i jednima i drugima, nesimpatičan MOST...

Božo Petrov i Nikola Grmoja ostajuusamljeni dok im se na suradnji zahvaljuju zastupnici: Dobrović, Strenja, Podolnjak, Ninčević-Lesandrić... No u Mostu kažu - u lovu smo na kapitalce. Pa Marija Selak Raspudić objašnjava svoj izbor, a za njom stiže i njen suprug Nino Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je ugrožendemokratskiporedak u Hrvatskoj - od načina vladajuće kolacije do izbora usred pandemije", kaže Selak Raspudić.

S druge strane ljevica djeluje konsolidirano. Davor Bernardić uvjeren je da će biti premijer. Ali mu je glavobolju zadaopartner kada je spomenuo koaliciju s MOST-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok u SDP-u na listama žele i europarlamentarce, umjesto Biljane Borzan, listu za Slavoniju ipak će predvoditi Domagoj Hajduković, a ključni adut je desetogodišnji plan za istok zemlje. Na tragu dobrog rezultata na europskim izborima, a posebno pobjedom Zorana Milanovića, lijeva koalicija dobila je vjetar u leđa.

Pa je i prema anketi za RTL, čak tri mjeseca SDP bio prvi izbor birača. No rad Stožera u koronakrizi i Vladinoupravljanje pomogli su HDZ-u da se vrati na čelnu poziciju. Tek nakon toga ono o čemu se šuškalo postaje sve jasnije - na izbore ćemo prije očekivanog jesenskog termina, što vladajući opravdavaju epidemiološkim razlozima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razlog je taj jer je naša vlada u tri godine i sedam mjeseci ostvarila sve ključne ambicije koje smo postavili", izjavio je Plenković.

"Kad ih se jedan dan zvalo bioteroristima, a drugi dan da iz samoizolacije mogu na izbore, definitivno se kompromitirao rad Stožera", naglasio je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor je raspušten, uz negodovanje opozicije što nije donesen Zakon o obnovi u potresu stradalog Zagreba. Hoće li to koštati glasova ne samo HDZ nego i Milana Bandića koji izlazi samostalno, a kojem ni posljednji rezultat od samo jednog mandata nije smetao da stvori klub od, kako ih je sam zvao, žetončića? Većinu njih u parlamentu vjerojatno više nećemo gledati.

"Izbori su svaki dan, od jutra do mraka, 365 dana godišnje", riječi su Milana Bandića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kampanju, onu službenu, imat ćemo petnaestak dana. U doba korone ni skupovi neće izgledati kao nekad, no 15 milijuna kuna koliko se u Hrvatskoj smije potrošiti na vrlonepredvidljive izbore, najvećim rivalima ne bi trebao biti problem. Veći bi problem mogao biti tko će i s kim formirati većinu u desetom sazivu Sabora te hoće li premijer postati ili ostati. 

HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo