Mizerno malo cijepljenih / RTL Dosje: Još u petak je u samoizolaciji bilo 30.000 učenika. Ali, od sutra samotestiranje koje kritiziraju mnogi

Image
Foto: RTL

Do danas je o korone u pandemiji oboljelo, dokazano, oko 133.500 učenika. Cijepljeno je 33.276. Barem jednom je u samoizolaciji bilo 243.500 učenika

13.2.2022.
19:30
RTL
VOYO logo

Samotestiranjem protiv samoizolacija. Prije sutrašnjeg odlaska na nastavu, samotestirati se može, ako želi, više od 400 tisuća učenika. RTL Dosje analizirao je što je dvije godine epidemije donijelo hrvatskom obrazovnom sustavu, što učenicima, a što učiteljima i kako bi mogli zaključiti još jednu covid školsku godinu.

Ivan Dobran i Irena Pirjać...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz negativan test školarac ujutro još samo treba spremiti školsku torbu i bezbrižno može sutra na nastavu. I tako svakog tjedna, kao i svi učenici osnovnih i srednjih, jer od ponedjeljka kreće masovno testiranje pod sloganom "Poškaljaj nos jednom tjedno, u školi s prijateljima uči vrijedno".

"To je jedna od mjera kako bi se zapravo spriječilo širenje zaraze u školama. Znamo da su škole mjesto grupiranja", kazala je Dijana Mayer, epidemiologinja iz HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici se trebaju testirati u tjednu prije i u tjednu poslije praznika. Za to su razdoblje većini već podijeljena dva testa. Ali prije podjele, roditelji se obrascem mogu izjasniti da ne žele testirati dijete, pa neće dobiti testove. 

Loreta Ribarić, ravnateljica OŠ Centar u Puli: "Naglašavam da je to dobrovoljno samotestiranje učenika. I ako učenici, odnosno njihovi roditelji ne žele, imaju na to pravo. Oni će i dalje pohađati nastavu. Jedino što ako se pojavi pozitivan učenik u razredu, onda će trebati ipak ići u samoizolaciju. "

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo u petak doma je sjedilo čak 30 tisuća učenika u samoizolaciji. Ovom mjerom to se namjerava izjeći.  

U samoizolaciju više neće morati učenici koji se redovito testiraju jednom tjedno dobivenim testovima, te oni koji su COVID preboljeli ili su cijepljeni u zadnjih 120 dana. U slučaju zaraze u kućanstvu, učenici se trebaju testirati svaki drugi dan za vrijeme izolacije zaraženog ukućanina, a zatim još i svaki drugi dan sljedećih tjedan dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Učenici koji će biti u samoizolaciji, koji se neće testirati, za njih će se kao i do sada organizirati online nastava", kazala je Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

Oni koji u vrijeme prvog testiranja budu u samoizolaciji, s negativnim testom će je prekinuti i moći ponovno sjesti u školske klupe. Nakon praznika, čekat će ih još tri brza antigenska testa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni savjetnik ministra obrazovanja Božo Pavičin: "Četiri testa će biti upotrebljena za redovito testiranje, a ovaj jedan će biti upotrebljen u slučaju da se u razredu pojavi pozitivan učenik pa se testiranje mora ponoviti. Nakon toga, ako se nastavi povoljna situacija, testirat ćemo samo periodički."

Iako se neki roditelji ne slažu s mjerom, odluku o samotestiranju prepustili su svom djetetu. Jer u izazovima koje je pred roditelje stavila pandemija, ponekad zaboravimo pitati što misle oni na koje se sve to zapravo i odnosi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U reportaži smo pitali i djecu i roditelje što misle. Testiranje učenika, koje košta 21 milijun kuna plus PDV, pokazat će se neučinkovitim, kažu u sindikatu učitelja, glavna tajnica Ana Tuškan:

"Velike kritike s terena su da jedan dan nalaz može biti negativan, drugi pozitivan. Drugi veliki problem je pouzdanost samih tih testova. Znamo da su se ranije testovi radili, da su išli duboko u nazofarinks, ovi ne idu toliko duboko, pa je pitanje zašto onda nisu mogli testovi na slinu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka pandemije 133,5 tisuća učenika preboljelo je COVID. 33.726 njih je cijepljeno. A 243,5 tisuća barem je jednom bilo samoizolaciji. Svi se nadaju da bi ova mjera mogla biti i zadnja. 

Cijeli prilog:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo