tvrda kohabitacija /

RTL Danas za vas izdvaja najvažnije trenutke današnjeg prepucavanja premijera i predsjednika

Medijsko prepucavanje Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića i danas je bilo burno

23.10.2020.
19:00
VOYO logo

Dvojica najmoćnijih političara u Hrvatskoj nastavila su osobni obračun započet u jeku koronakrize. Kako dani prolaze, predsjednik i premijer sve manje biraju riječi.

Zoran Milanović nije mogao prešutjeti jučerašnji jednosatni nastup Andreja Plenkovića koji ga je žestoko prozvao, ali i odbio njegov prijedlog za sazivanjem Vijeća za nacionalnu sigurnost. Danas je Milanović sat vremena objašnjavao što i kako radi premijer, i kako sustav funkcionira, odnosno ne funkcionira. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čim je predsjednik Republike pozdravio novinare - stiže poziv iz Banskih dvora. Premijer izrečeno na Pantovčaku nije mogao ostaviti za idući tjedan, a demantirao je gotovo sve. Jedino što obojica ponavljaju jest da ovaj drugi ne govori istinu.

Počelo konstruktivno

Predsjednik države današnju konferenciju za medije počeo je poprilično konstruktivno. Analizirajući pismeni odgovor Vlade na njegov zahtjev za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. U četvrtak je Vlada donijela zaključak prema kojem obvezuje Koordinaciju za sustav domovinske sigurnosti da odredi i donese mjere za sprječavanje radikalizacije o kojima bi onda vlada izvijestila Vijeće za nacionalnu sigurnost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović kaže da prema zakonu Vlada nema te ovlasti i da ovlasti za davanje zadataka Koordinaciji ima Vijeće za nacionalnu sigurnost. Po toj logici prvo bi se trebala sazvati sjednica Vijeća. Stručnjaci za ustavno pravo potvrđuju da je krovno tijelo Vijeće za nacionalnu sigurnost i stoga nema prepreke da se sjednica sazove u bilo kojem trenutku, a svoj potpis stave i predsjednik i premijer. 

Međutim predsjednik Milanović nije stao na tome, u većem dijelu konferencije za medije, opet je krenuo s osobnim napadima. Ovog puta se tek dotaknuo
nekih ministara, a većinom je cilj njegove verbalne paljbe bio je Andrej Plenković. 

Image
nastavak prepucavanja /

Milanovićev novi stand-up nastup: 'Kokaina nemate?' O Plenkoviću: On je na temelju lažne dijagnoze anemije izbjegao vojni rok

Image
nastavak prepucavanja /

Milanovićev novi stand-up nastup: 'Kokaina nemate?' O Plenkoviću: On je na temelju lažne dijagnoze anemije izbjegao vojni rok

Skidanje rukavica

Predsjednik nije stigao ni napustiti dvoranu na Pantovčaku, a već je stigao poziv za press konferenciju u Banskim dvorima. Andrej Plenković konferenciju je započeo taksativno nabrajajući i demantirajući ono što je govorio Zoran Milanović. Prva rečenica je bila vezana uz rješavanje švicarskog franka gdje je rekao da su trenutni zahtjevi u Washingtonu od strane banaka, preko 400 milijuna eura, a da ih još dolazi. 

A potom je premijer krenuo u demantiranje svih onih privatnih navoda koje je Milanović spominjao u vezi njihovog druženja, prijateljstva posjećivanja i u Bruxellesu, i u Parizu, i u Hrvatskoj. Možemo reći da je poprilično skinuo diplomatske rukavice. Nekoliko puta je rekao da su to čiste laži od strane predsjednika RH. Poručio je kako mu nije jasno koju političku korist želi sada ostvariti Milanović ovakvim svojim ponašanjem, da je vjerojatno riječ o kompleksima zbog izgubljenih izbora 2016. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je premijer rekao da je Milanović svojom retorikom došao na trag Hrvoja Zekanovića, Karoline Vidović Krišto i drugih ljudi s krajnje desnice. Što se tiče dijaloga, Plenković je rekao da ga i dalje može biti u onom djelu koje njihove funkcije budu određivale. No također je kazao kako ovo nije kraj njihovih prepucavanja. Rekao je da će on svaki put odgovoriti Milanoviću na njegove laži i navode. 

Stoga možemo očekivati da je ovo samo jedna epizoda u sagi koja će trajati i dalje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu se oglasio i sam ministar obrane Banožić, koji je rekao je od kad je ministar je 6 puta bio pozvan na breifienge kod predsjednika Republike. Četiri puta je došao, a dva puta se nije mogao odazvati, ali se ispričao obavezama. 

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo