Grad slučaj / RTL Danas u Sisku za koji se i predsjednica boji katastrofe zbog gašenja industrije - ima li nade?

Nekad jedan od najjačih industrijskih gradova, Sisak je danas grad u kojem je nezaposlenost prvi problem, a broji gotovo četiri tisuće nezaposlenih

21.1.2018.
18:55
VOYO logo

Mlade obitelji i mnoštvo zatvorenih lokala u centru grada. Mnogi su otišli iz Siska, no oni koji su tu ostali smatraju ga gradom baš po svojoj mjeri.

„Mi radimo, dobro nam je, volimo Sisak. Živio sam u Njemačkoj, ali želim tu živjeti. Dok radim i dobro je...“, kaže Dražen Zagorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Petri je nakon završenog fakulteta ostanak u Sisku bio najvažniji cilj.

„Diplomirala sam pravo, u Sisku nisam mogla naći vjezbeništvo odvjetništvo, međutim, nije bilo moguće naći. Htjela sam da to bude u Sisku ili barem u blizini Siska, nikako ne u Zagrebu, kao što većina mojih kolega odlazi i onda sam našla u Petrinji, tako da sam zaposlena u Petrinji“, rekla je Siščanka Petra Vuljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnih mjesta u Sisku je sve manje. Rafinerija zapošljava 600 ljudi, no najavljuju do 40 otkaza. Siščani se nadaju da neće doživjeti sudbinu Željezare koja je 80-ih zapošljavala oko 14 tisuća ljudi, a sada je zatvorena.

„Meni je žao, nadam se da se neće zatvoriti. Ako Ina ode što će biti sa Siskom, nadam se da će Vlada spasiti“, kaže Branka iz Siska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No Sisak živi svoj život, onaj glazbeni, kulturni.

Damir Kukuruzović u Sisku je stvorio svoju bazu. Na pozornici njegovog kluba svirali su svjetski poznati glazbenici, a Siscia jazz festival jedan je od najpoznatijih u Hrvatskoj. Za Damira je Sisak idealan grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Kvalitetu života u nekom mjestu određuje isključivo sam pojedinac. Ja sam pronašao toliko sadržaja koji su ovdje za mene toliko bitni i vjerujem mnogi drugi. Ako se odlučim baviti sportom, mogu vježbati s vrhunskim sportašima. I zapravo sve što ima metropola ili neki veći grad čovjek može pronaći u jednoj maloj sredini kao Sisak.", kaže Damir Kukuruzović.

A Sisak privlači i ljude iz okolica. Danijel živi u Koprivnici, a radi u Sisku. Putuje već 13 godina. A zahvaljujući njemu Sisak ima kino život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mi smo konkurentki sada i Zagrebu, tako da premijere kada su u Zagrebu, tada su i u Sisku. Naše kinoulaznice su dosta jeftinije, skoro duplo“, kaže Danijel Pavlić, voditelj filmskih djelatnosti u Domu kulture Sisak.

I baš su to, kažu, čari života u manjem gradu. A s kojim radnim mjestom više svima bi bilo mnogo lakše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo