ŽIVOT ZATVORENIKA /

RTL Danas u Remetincu otkriva što jedu, što najviše čitaju, i kako zarađuju zatvorenici?

3290 osoba, bez maloljetnika - u ovim trenucima je u hrvatskim zatvorima! S obzirom na to da ih stane još oko 600 - prvi je to put nakon dugo vremena da hrvatski zatvori nisu prekapacitirani s neljudskim uvjetima

4.12.2017.
19:12
VOYO logo

Čim se zatvore teška metalna vrata - hladni hodnici. Žičana ograda. I stroga pravila. Anto Aščić, načelnik odjela osiguranja zatvora u Zagrebu, objašnjava kako se novim zatvorenicima prije odlaska u ćeliju uzima apsolutno sve. U ovoj prostoriji svi se moraju skinuti do gola. A tek onda odlaze u sobe. Krevet na kat. Mali stolić. Ormarić i čučavac - već su standard. Bez obzira o kojem se zatvoreniku radi.  

Damir Čumpek, upravitelj zatvora u Zagrebu, kaže kako su političar i ostali zatvorenici u Remetincu isti. "Nema posebnih pravila, dovoljno smo iskusni da znamo kako će određena osoba u određenom krugu zatvorenika biti prihvaćena i shodno tome određujemo sigurnosna pravila", objašnjava Čumpek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šest puta mjesečno - rodbina, obitelj i prijatelji imaju pravo na posjet. Sve ovisi kome sudac istrage da dozvolu. Oni koji imaju djecu - posjet obavljaju u ovoj sobi. Većina zatvorske dane najviše ipak krati - čitanjem. 

Knjižnicu zatvorenici iznimno vole. U njoj se nalazi oko 7000 knjiga, a među najpopularnijim štivom je knjiga Nives Celzijus, ali i "50 nijansi sive". Svaki zatvorenik ima pravo i na dva sata šetnje po zatvorskom krugu. Strogo se pazi i na prehranu. Svi imaju pravo na 3 obroka u kojem mora biti više od 3 tisuće kalorija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zatvorskoj kuhinji u Zagrebu vodi se računa o svakom detalju. Primjerice, ovako izgleda brojno stanje za kuhinju. Danas je pripremljeno 663 obroka. U Remetincu je smješten i poseban odjel, Centar za dijagnostiku - gdje svi iz cijele Hrvatske moraju provesti mjesec dana detaljne analize pravnika, psihologa i sociologa nakon čega se odlučuje u kojem će zatvoru određena osoba  služiti kaznu, ali i kako prema njima postupati. 

"Teško da nas mogu prevariti jer više članova obavlja razgovore, tako da uvijek netko nešto dodatno dozna, a na kraju i oni kad shvate svu tu proceduru priznaju sami stvare koje mi nemamo u dokumentaciji", kazala je Ljubica Pilon, upraviteljica Centra za dijagnostiku.

Svi oni čije je ponašanje dobro, završavaju - u 9., takozvanom "happy" odjelu Remetinca gdje su svi radno angažirani - od kuhinje i praonice, do prodavaonice i održavanja - za što su i plaćeni.

"za puno radno vrijeme na najjednostavnijim poslovima mogu dobit plaću od 700 800 kuna", tvrdi Čumpek. Sobe su ovdje najurednije. Čak su i zidovi oslikani. Sve to nije jeftino - jedan dan zatvorenika - državu košta 400 kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo