gledanje tv-a / RTL Danas istražuje: tko i po kojoj osnovi naplaćuje iznajmljivanje televizora pacijentima u hrvatskim bolnicama

Iznajmljivač, koji ne želi pred kamere, priznaje nam da on ugovor - nema.

25.7.2017.
18:22
VOYO logo

RTL-ovoj redakciji javio se gledatelj uzrujan spoznajom da se pacijentima u nekim zagrebačkim bolnicama naplaćuje gledanje televizije. Krenuli smo tragom te informacije i otkrili da se  iznajmljivanja televizora - u nekim  bolnicama - obavlja bez ugovora. Kamo ide taj novac?

Najam televizora za 20 kuna - oglas koji stoji na svakom katu Klinike za plućne bolesti Jordanovac. A tako je i u ostalim klinikama KBC-a  Zagreb. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako i je u bolnicama Europske unije ali s jednom velikom razlikom - bolnice imaju ugovor s tvrtkom koja televizore  iznajmljuje. U zagrebačkom slučaju, iznajmljivač, koji ne želi pred kamere, priznaje nam da on ugovor - nema. 

U bolnice ga, kaže,  puštaju jer i osoblju odgovara da im pacijenti manje dosađuju. Kaže da ponekad televizor dostavi i za njihove potrebe - podrazumijeva se besplatno.
U Ministarstvu zdravstva odgovornost kažu da je to pitanje za upravu bolnice. A iz KBC-a Zagreb nakon dva dana inzistiranja stiže odgovor: "KBC Zagreb nije provodio postupak niti zaključivao ugovor ni sa kime, a vezano uz uslugu iznajmljivanja TV aparata pacijentima ili nešto slično".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ipak u njihovim prostorima se televizori iznajmljuju već nekoliko mjeseci, iako sada tvrde da brzo reagiraju i na nedozvoljene reklame u bolničkom prostoru. 
U splitskom KBC-u uprava je potpisala ugovor s privatnikom koji iznajmljuje televizore i od toga bolnica ima nekakvu dobit. Koliku - ravnatelj ne otkriva.   

"Oni imaju paušal koji moraju mjesečno davati bolnici, ugovor traje još jednu godinu", kaže Ivo Jurić, ravnatelj KBC Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Klinici za dječje bolesti, poznatijoj kao "Klaićeva" televizor je u svakoj sobi. Kao i   internet te playstation. 

"Zahvaljujući naravno donacijama, srećom imamo dovoljno roditelja, dobrih ljudi koji organiziraju akcije, i kao što vidite iza mene to su najmoderniji uređaji i djeca imaju 24 sata dnevno program koji mogu gledati", izjavio je Zoran Bahtijarević, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački iznajmljivač televizora kaže nam da isti posao obavlja i u bolnicama Merkur, Dubrava i Fran Mihaljević. No u KB Dubrava su nam neslužbeno rekli da su njegove reklame  poskidali.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike